hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić ponavlja i tvrdi : Milorad Dodik žrtvuje Tegeltiju !?

Željko Komšić ponavlja i tvrdi : Milorad Dodik žrtvuje Tegeltiju !?

23 Avgusta
15:43 2019

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerila je istinitosti informacija Zorana Tegeltije, kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te je rezultate provjere proslijedila Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za N1. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić za N1 je istakao da “nije problem u Tegeltiji, nego u tome da se Milorad Dodik odlučio za nepoštivanje zakona”.

Problem je u tome što Dodik se odlučio za nepoštivanje zakona i nedostavljanje jednog tehničkog dokumenta, odnosno ANP-a, a nije problem u Tegeltiji s kojim nemamo problem da bude mandatar. Ipak, da stvar bude potpuno jasna. Ne postoji nikakva šansa, da ja glasam mandatra prije nego li se dostavi ANP-a, jer postupam i postupati ću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija“, kazao je Komšić za N1 i dodao:

Prema tome, sjednica će biti kad se ispune zakonski uvjeti za to. Ponavljam, onakvim stavom, Dodik žrtvuje Tegeltiju“.

Podsjetimo, SIPA je jučer primila zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave – Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine naveo Tegeltija.

Također, Centralna izborna komisija izvršila je provjeru Tegeltije kao kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i zaključila da navedeni ispunjava sve zakonom imenovane propise za obnašanje ove funkcije.

Centralna izborna komisija BiH je u postupku provjere utvrdila da predloženi kandidat trenutno obavlja dužnost narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Centralna izborna komisija BiH će u slučaju da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje ovog kandidata postupiti u skladu sa odredbama člana 1.10. Izbornog zakona BiH, navodi se iz CIK BiH.

Sada se postavlja pitanje, hoće li i kada biti sjednica Predsjedništva BiH, jer po Zakonu o Vijeću ministara BIH, Predsjedništvo se u roku od dva dana treba izjasniti o mandataru.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku