hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić : “Politička budućnost BiH je tamnija nego što to sada izgleda. Doći će do kulminacije 2018. godine”

Željko Komšić : “Politička budućnost BiH je tamnija nego što to sada izgleda. Doći će do kulminacije 2018. godine”

16 Marta
15:55 2017

Gost specijalnog programa N1 televizije povodom Summita ministara regije i skupa “Hrvati kao nosioci evropskih vrijednosti” u Neumu, bio je i Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte.

U važnim centrima moći i odlučivanja sve više raste svijest da se ovaj region snažnije privuče toj integraciji. Kada slušate Hahna i zvaničnike EU morate se staviti u njihovu poziciju i shvatiti zašto oni izjavljuju to što izjavljuju i zašto je to važno u ovom trenutku“, kazao je na početku Komšić.

Komšić je kazao da BiH ulazi u fazu političke trke između EU i Rusije i Turske.

Čini mi se da ulazimo u fazu političke trke između EU koja je takva kakva je i s druge strane trke koju vode Rusija i Turska. Mislim da je pojačan interes EU za Zapadni Balkan upravo motivisan time, aktivnošću Turske i Rusije“.

Referirao se na obraćanje Johanessa Hahna.

Hahn je u svom obraćanju težište prebacio na ono što je načelno ekonomija. Ja ne bih zanemario političku dimenziju tog govora, kao i govora nedavno gospođe Mogherini. EU je svjesna agresivne političke uloge Rusije i da u Trumpovoj administraciji nema podršku“, kazao je.

Možda utjecaj Rusije mi ne osjećamo koliko to Vučić osjeća na svojim leđima. Utjecaj Turske i izjave sa tog prostora osjećamo mi. Može se vidjeti da se “dešava nešto”. Mi nismo završili tranzicijske procese, ono što se od nas očekivalo nakon rata“, dodao je Komšić u programu N1.

Još je kazao da je politička budućnost BiH tamnija nego što sada izgleda.

Politička budućnost BiH je tamnija nego što to sada izgleda. Doći će do kulminacije 2018. godine“.

Glede najavljenih prijedloga o promjenama Izbornog zakona BiH o kojima je govorio Dragan Čović, Komšić je kazao:

Kada govorite o presudama Ustavnog suda, ne možete govoriti o presudama koje vam odgovaraju. Postoji presuda da se zbog slučaja Sejdić-Finci mora promijeniti i način izbora predsjednika i potpredsjednik entiteta.Ja ne živim u svijetu da su samo moji Hrvati već svi u ovoj zemlji. Suština razlike između ljudi kao Izetbegović, Kovač i Dodik i mene je što oni kao svoje doživljavaju Srbe, Hrvate ili Bošnjake. Ja kao svoje doživljavam sve“, poručio je Komšić.

Dodao je da se sve presude Ustavnog suda moraju uzeti u obzir, a ne selektirati ono “koje vam odgovaraju”.

Ako hoćete da mijenjate Izborni zakon u skladu sa onim što je rekao Ustavni sud, onda morate tretirati sve presude Ustavnog suda a ne birati samo što vam odgovara. Ono što oni pokušavaju oko izbornog zakona mislim da će završiti neslavno“, dodao je.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku