hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić : Od Dodika tražimo samo da se poštuju zakoni ove države i ranije donesene odluke Predsjedništva BiH

Željko Komšić : Od Dodika tražimo samo da se poštuju zakoni ove države i ranije donesene odluke Predsjedništva BiH

18 Januara
15:50 2019

Odnose unutar Bosne i Hercegovine trebamo regulirati dijalogom, a ne služiti se žalopojkama pred stranim dužnosnicima, kaže za Oslobođenje član Predsjedništva BiH Željko Komšić .

Nakon što ste Vi zajedno sa Šefikom Džaferovićem prozvani za opstrukcije u formiranju vlasti, predsjedavajući Milorad Dodik je otišao korak dalje, pa se sa istaknutom zastavom naše zemlje u Palati Srbije, požalio predsjedniku Ruske Federacije na isti problem. Kako to komentarišete?

– Odnose unutar Bosne i Hercegovine trebamo regulirati dijalogom, a ne služiti se žalopojkama pred stranim dužnosnicima, koji su pri tome u posjeti susjednoj državi. Mi od gospodina Dodika samo tražimo da se poštuju zakoni ove države, da se poštuju ranije donesene odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ne može se insistiranje na poštivanju zakona nazivati pokušajem opstrukcije, jer zakoni i odluke institucija Bosne i Hercegovine su vrlo jasni. Mi ćemo i dalje insistirati na poštivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine, a nužan preduslov toga je poštivanje zakona i odluka institucija BiH.

Iz Beograda je poslata poruka da će formiranje vlasti u BiH biti na dugom štapu, jer RS ne želi u NATO. Ko onda koga ucjenjuje i kako naći izlaz iz ove situacije?

– Kao što sam već rekao postoje ranije donesene odluke. Promjena političkog stava jeste legitimna, ali mi nikada nećemo pristati na to da se te odluke devalviraju samo zato što je neko promijenio politički stav. Ono što je ranije potpisano mora biti ispoštovano. Uostalom, kada govorimo o tim političkim stavovima iz RS-a o NATO-u, u kontekstu ranije donesenih odluka, koje su mahom potpisivali funkcioneri SNSD-a, rekao bih da naprosto nije srpski da se ne održi data riječ. Dakle, izlaz iz ove situacije vidim prije svega realizaciji onoga što je dogovoreno.

Zar predsjednik susjedne zemlje nema prečih stvari o kojima je mogao govoriti sa jednim od najvećih svjetskih državnika, nego je dolazak Putina u Srbiju iskoristio kako bi mu zahvalio za ruski veto na rezoluciju o Srebrenici?

– Ne znam da li ima prečih stvari, ali smatram da jedna onakva izjava gospodina Vučića poništava stotinu drugih izjava kojima on poziva na pomirenje i suradnju u regionu, jer time pokušava amnestirati krivce za zločin genocida u Srebrenici, krivce koje je precizno naveo Haški tribunal, osnovan od strane UN-a. Neka se gospodin Vučić izvini žrtvama genocida ali i srpskom narodu kojeg na svoju ruku etiketira genocidnim, jer to u Bosni i Hercegovini niko ozbiljan ne čini.

Edin Barimac (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku