hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić: Nisam politički samoubica da bih nasilu ulazio u vlast

Željko Komšić: Nisam politički samoubica da bih nasilu ulazio u vlast

15 Oktobra
13:31 2014

Komsicy8881Demokratska fronta – Željko Komšić sigurno neće biti problem u konstituiranju vlasti i učinit će sve da se što prije formira vlast na svim nivoima. Nećemo pod svaku cijenu ulaziti u vlast – kazao je predsjednik stranke Željko Komšić na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, koju je upriličio povodom eventualnih budućih planova stranke.Prema nezvaničnim rezultatima općih izbora DF je zauzeo drugo mjesto na državnom, a treće na federalnom nivou.

– Zahvaljujem svim biračima i glasačima SDP-a, jer je očigledno jedan dobar dio glasao za nas. Također, zahvaljujem svim ljudima koji su u nama prepoznali neku političku vrijednost, a hvala i onima koji nisu glasali na izborima. Razumijem i takav izbor građana – kazao je Komšić.

Čestitajući izbornim pobjednicima naglasio je da SDA, HDZ , SNSD (opozicioni blok) imaju dobre rezultate.

– Mi respektujemo što su oni dobili na način da poštujemo i one birače koji su glasali za njih. To je nešto što će biti ubuduće naša vodilja u eventualnom političkom djelovanju i koalicionim razgovorima, pregovorima – ističe Komšić.

Dodajući da je to volja naroda i da se mimo toga ne može navodi da želi eliminirati „bilo kakvu mogućnost pravljenja nekih „matematičkih koalicija” da bi na taj način izbjegli ili izigrali volju glasača stranaka koje su izborni pobjednici”.

Na novinarska pitanja s kim bi se Demokratska fronta mogla naći u koaliciji nije želio imenovati nijednu stranu, jer smatra da treba pustiti da „pobjednici prvo kažu svoje”.

– Na skupovima smo rekli da nam vlast nije cilj. Moje je da poštujem izbor naroda. Nije vrijedno prodati se za komad vlasti – kaže Komšić, dodajući da on nije nikoga od stranaka kontaktirao, a niti je dobio poziv od pobjedničkih stranaka.

Govoreći o mogućem koaliranju, istakao je da je DF tu „ako hoćete odmah da se na entitetskim nivoima, prije nego što glasamo za vladu, riješe neke stvari koje se tiču ekonomskog razvoja zemlje ili drugačijeg odnosa prema pravosuđu i sigurnosnim agencijama u smislu borbe protiv korupcije”.

– Ako kažu to ćemo poslije, hvala mi nismo tu, a daćemo podršku ako nedostaje da se formira vlast – kaže Komšić.

Odgovarajući da li postoje naznake ujedinjavanja Demokratske fronte, SDP-a i SDU-a rekao je da „ono što on zna je da ne bi nikada potcijenio Zlatka Lagumdžiju, predsjednika SDP-a BiH – njegovu mogućnost taktiziranja i manipulacije”.

– To je pitanje SDP-a. Nek SDP radi šta god hoće s tim. To je njihova stvar i oni nek odluče ko je šta je – kaže Komšić.U tom smislu, dodaje, vidi da se Bakir Hadžiomerović već priprema da bude novi predsjednik SDP-a BiH.Prema nezvaničnim rezultatima izbora kada se sabere ono što se zove ljevica ističe da se vidi značajan kapacitet.

– Ako nasilu uđemo na vlast, nas neće biti ne za četiri godine, nego već za dvije na lokalnim izborima. Ipak nisam toliki politički samoubica da bih ulazio u takve varijante – zaključio je Komšić.Također, na današnjoj pres-konferenciji Komšić je potvrdio da je bilo raznih pritisaka na zastupnike DF-a i da ne sumnja da će ih biti u budućnosti.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku