hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić: Neću sa fašistima, šovinistima, lopovima i reketašima

Željko Komšić: Neću sa fašistima, šovinistima, lopovima i reketašima

28 Februara
15:00 2014

Komsic123Vjerovatno jedini partijski lider koji nije progovorio o protestima, izuzev gostovanja na FTV-u kada ste govorili o paljenju zgrade Predsjedništva odgovara na pitanja je li paljenje Predsjedništva državni udar, ko se buni protiv vlasti, pozivu Demokratske fronte da policija ode u propale fabrike i izuzme dokumentaciju, odgovornosti i lopovluku vlasti, zahtjevima Plenuma građana, povlačenju Brane Pećanca s mjesta generalnog konzula BiH u Chicagu, ima li bliskosti Demokratske fronte sa Savezom za bolju budućnost, izborima, Vesni Pusić i Aleksandru Vučiću koji su u Beogradu razgovarali i o BiH…

“Mislim da je pojavljivanje političara u danima o kojima govorite samo dodatno iritiralo ljude. I one koji su učestvovali u protestima i one koji nisu. Do protesta je došlo zbog kriminala, korupcije i zbog toga što niti vlast, niti pravosuđe neće da se bore protiv toga. Do protesta je došlo zbog nepravde koja vlada u BiH. Do protesta je došlo zbog ekonomske i socijalne katastrofe koja vlada u zemlji i zbog toga što se ne nazire ni tračak nade da može biti bolje. I na kraju, do protesta je došlo zbog nedostatka bilo kakve socijalne solidarnosti politike sa građanima ove zemlje koja se najbolje vidi u privilegijama, ne samo političara nego cijelog “upravljačkog” sloja u ovoj zemlji. Ne postoje nikakvi kontraargumenti koje političari, direktori (pogotovo direktori javnih kompanija, direkcija, agencija i sl.) mogu “suprotstaviti” čeku od penzije na kojem stoji iznos 200-300 KM. Zbog toga je došlo do protesta. A ne zbog toga ko je od nas političara pametniji, ko je sve s kim bio u koaliciji, ko će sve s kim biti u novim i budućim koalicijama, ko podržava proteste, ko učestvuje u njima, ko je protiv njih, itd”, kazao je Komšić, dodavši da ne misli da je bilo šta što se dešavalo u zadnjih dvadesetak dana imalo elemente “državnog udara”.

Osim zgrade Predsjedništa planule su i zgrade kantonalnih vlada. Na pitanje je li riječ o gnjevu građana koji u tim zgradama prepoznaju legla korupcije, nepotizma i kriminala, Komšić je rekao: “Pritisak u ovom našem “bosanskom loncu” je bio toliki da je “poklopac odletio u zrak”. Ono što, u ovom trenutku, većina zanemaruje jeste mogućnost da se dese novi protesti. Za mjesec, dva, pet, za godinu, može se desiti novi val protesta, razorniji od ovoga, razoran kao zemljotres. Ako se ne udari na korupciju i kriminal, prvenstveno, gotovo je izvjesno da će do toga doći. A na pitanje da li ima elemenata organizovanog nasilja, o čemu se već prvi dan govorilo, odgovor moraju dati policijski i pravosudni organi. Svi čekamo tu informaciju.” (Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku