hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić: Na sceni je legalizacija političkih ciljeva Dragana Čovića i trećeg entiteta

Željko Komšić: Na sceni je legalizacija političkih ciljeva Dragana Čovića i trećeg entiteta

22 Januara
21:59 2016

DraganKom2Željko Komšić, lider DF-a, gostujući na PINK BH u emisiji „Na kraju sedmice“ kazao je da i dalje stoji pri svom ranijem stavu da su SDA i SBB odgovorne za masu stvari koje se dešavaju u Federaciji ali i BiH, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Na pitanje novinara kako komentira činjenicu da je SDA do sada ispunila dosta želja Draganu Čoviću, lideru HDZ-a, te da sada slijedi i ona najveća želja – treći entitet, koji će biti ispunjen kroz Mehanizam koordinacije i izmjene Izbornog zakona, Komšić je kazao:

– Mi smo Mehanizam koordinacije imali završen još prije šest ili sedam godina. Evropska unija  tu, zapravo, traži precizirano s kim će razgovarati u BiH. Kako ćemo mi to između sebe uraditi, to njih ne zanima.

Logično je da adresa za komunikaciju Evropske komisije sa zemljom koja je na putu ka EU – bude državni premijer! Tako je do sada bilo! Ali, mi smo i od toga napravili nauku. Ovdje se žele postići neki politički ciljevi, koji nemaju veze sa EU. A, to je dizanje kantona i davanje kantonima, mimo Ustava BiH, prava, pa čak da nastupaju i u vanjskoj politici.

Tu je opasnost! Vi time, zapravo, legalizujete političke ciljeve Dragana Čovića! Izvlačite kantone kao ravnopravne partnere, ovaj put ne samo entitetima već i državi BiH. Jer, država više ne može napraviti ni korak ka EU, bez da se kantoni sa time ne saglase.

Kada na to dodate priču o trećoj izbornoj jedinici, vi i bez izmjene Ustava dobivate treći entitet.Dobili ste Herceg Bosnu samo se ona tako ne zove.To bi bilo pugubno za Bošnjake. A, SDA i SBB se predstavljaju kao bošnjačke stranke.

Ako se dopusti ono što Čović hoće, postavljam pitanje, hoće li Bošnjaci tada biti u getu. Objasnite mi, onda, kako će 50 posto Bošnjaka, koliko ih je po popisu stanovništva, učestvovati u raspodjeli nečega. Evo praktično: neka EU odredi milijardu KM nečega; kredita, granta…, ako se to sada dijeli po principu  49 posto za RS a 51 posto za FBiH, kako bi se dijelilo u FBiH drugačije.

Tih sadašnjih 51 posto dijelilo bi se pola-pola. Dakle, neka mi neko objasni kako će to 50 posto Bošnjaka dobiti nečega 25 posto. To će značiti nestabilnost i izazvat će nezadovoljstvo – poručio je Komšić, prenosi Patria.

(Kliker.info-NAP)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku