hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić: Milorad Dodik bi trebao više vremena provoditi u Sarajevu, a Izetbegovića je licemjerno napadati za reviziju

Željko Komšić: Milorad Dodik bi trebao više vremena provoditi u Sarajevu, a Izetbegovića je licemjerno napadati za reviziju

04 Novembra
13:57 2019
13.12.2018., Sarajevo – Novoizbarani clan Predsjednistva Bosne i Hercegovine iz reda Hrvatskog naroda Zeljko Komsic Photo: Armin Durgut/HaloPix/PIXSELL

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas u Sarajevu da sve u državi gubi smisao ako nije uspostavljena vlast, uključujući i održavanje izbora jer se postavlja pitanje zašto ih organizirati, ako se vlast ne može uspostaviti.

Za njega je ključno pitanje da li će se poštovati zakoni i odluke koje su ranije donesene, jer ukoliko se dovede u situaciju da se svake četiri godine preispituju svi zakoni i odluke koji su doneseni, onda sve postaje upitno u BiH.

„Formiranje vlasti je ‘zapelo’ na tehničkoj stvari i na poštivanju zakona i odluka Predsjedništva BiH. Tražimo da se mandatar i politička struktura koja ga predlaže obavežu da poštuju odluke Predsjedništva BiH, u čijem je donošenju učestvovala i ta politička struktura, uključujući MAP i ANP. U protivnom nema stabilnosti u državi“, stav je Komšića.

Ipak, naglasio je, da s obzirom na političke odnose unutar zemlje, Predsjedništvo BiH radi korektno, dodajući da nema zastoja u onome što se odnosi na ustavne nadležnosti.

Komšić kaže da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik više u Banjoj Luci nego u Sarajevu, iznoseći mišljenje da bi trebao više vremena provoditi u glavnom gradu BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je jasno odbio komentirati izjave nosioca liste Samoopredjeljenje Sulejmana Ugljanina koji je poručio da će, ukoliko oni dobiju podršku na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), Bošnjaci dobiti status konstitutivnog naroda u Srbiji, a Sandžak autonomiju.

Kazao je da su u pitanju izjave državljanina Srbije zbog čega ne želi da se miješa u stvari drugih država, napominjući da ni BiH ne želi da se susjedi miješaju u njene unutrašnje stvari.

Nazvao je licemjernim napade pojedinih predstavnika političkih partija na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića vezano za podnošenje revizije tužbe BiH protiv Srbije, navodeći da je Izetbegović tada imao podršku svih koji ga danas napadaju.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku