hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić : Dodik priželjkuje novo Karađorđevo i podjelu BiH, nama ostaje da se ponovo branimo

Željko Komšić : Dodik priželjkuje novo Karađorđevo i podjelu BiH, nama ostaje da se ponovo branimo

24 Augusta
14:13 2020

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je za Oslobođenje, inicijativu Milorada Dodika putem predstavljanja famoznog “Dokumenta” predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a koji Dodik namjerava predstaviti i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću.

– Sa dokumentom koji Dodik predstavlja po Srbiji, a podršku za njega namjerava dobiti i Hrvatskoj, nisam upoznat, kao ni predsjedavajući Predsjedništva gospodin Džaferović. Takav potez nije tek Dodikovo nepoštivanje institucije Predsjedništva BiH. Međutim, meni su, kao i većini građana BiH, i bez dokumenta jasna osnovna načela Dodikove separtističke politike. Ta politika ponovo traži sagovornika za podjelu države Bosne i Hercegovine, kao što vidimo u Republici Hrvatskoj i politikama koje u BiH nastoje da ožive zločinačku paratvorevinu tzv. Herceg Bosnu. Nadam se da u Zagrebu, Dodik i velikosrpska politika neće pronaći tog sagovornika. Što se nas tiče, i da se ponovo dogodi neko novo Karađorđevo, znamo da jedino što ostaje jeste to da se ponovo branimo, poručio je Komšić.

Podsjećamo dokumenti koje je Dodik poslao Vučiću su zapravo zaključci sa dvije sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

4 0 komentara

 1. Kašif
  Kašif 24 Augusta, 23:36

  Ono što se da primijetiti je da gospodin Dodik užurbano priprema sadržaj koji dostavlja na više adresa. Vidi se ozbiljnost koja pokazuje da je ono što ima u planu gotova stvar samo da on to preda na planirane adrese adrese. Nikom ne govori šta će se dogoditi dovoljno je da Aleksandar Vučić od u Vašington i kaže šta je g. Dodik poručio. No ovih dana se spominje stanje u Ukrajini. Čini se da će Ukrajina priznati da je Krim dio Rusije i da će se pregovarati o ostalim dijelovima Ukrajine sa ruskom većinom koje je zauzela Rusija a kojih Ukrajina želi da se riješi da se ne bi ponavljali problemi koji su bili sa Rusima sve dok Rusija nije zauzela dijelove Ukrajine a na ostatku Ukrajine su se Rusi ušutili. To danas rade Srbi u Crnoj Gori. Prije nego što je Rusija intervenisala u Ukrajini Amerika je intervenisala na Balkanu. Zauzela je sve osim Srbije u kojoj veliki broj građana koji nisu većina priželjkuju da Srbiju zauzme Amerika. Znači u Vašingtonu će Srbiji biti ponuđeno da prizna Kosovo. Ako neće čekaće se dok se ne predomisli. Zauzvrat Srbija će od toga imati ekonomske koristi. U pogledu razmjene teritorija da Srbija mijenja teritorije koje su Američke je besmisleno. Srbija nema ništa ni na Kosovu.1995.g.j ni u Bugarskoj ni u Crnoj Gori, ni u Hrvatskoj, ni u BiH, ni u Albaniji itd. To je sve Američko Srbija to mora priznati kao što su i svi ostali. No u razmjeni teritorija se sigurno nalazi Izetbegović junior pa se zbog toga počeo media skinuti koškati sa A. Vučićem kao u vrijeme prije korone. Šta gospodin Dodik očekuje od borbe za Kosovo? Ne očekuje korist za društvo nego za sebe a to je da za veze vekova bude primjer kao što su mnogi srpski velikani kroz historiju. Od ljudi od pera do junaka i političara i vladara. Da se citira o preslušavaju govori i izjave. A pošto nije skroman želi biti najveći Srb s kraja XX i početka XXI vijeka. Kako? Tako što je nanjušio da Srbija nema altetnativu nego da prizna faktičko stanje na Balkanu a prema odgovoru u Vašingtonu će se Amerika odnositi prema njoj a to znači da će se tako i susjedi odnositi prema njoj. Gospodin Dodik zna da to što radi niko ne shvata ozbiljno se kao protivi tome da bi se u budućnosti guslalo da je jedini od svih srpskih vođa javno bio protiv Amerike i nezavisnosti Kosova čak je i Srbija priznala nezavisnost Kosova sa on i per amonimnih junaka nije. To je ista taktika kao kod gospodina Radončića prema njegovoj današnjoj izjavi da bude opozicija u vlasti da bude u vlasti kojoj će kontrirati i koju će sabotirati a primaće platu kao da je u vlasti u kojoj stvarno i jeste.

  VIJESTI
  Iz istorije: Jovan Stanisavljević Čaruga – čovjek sa dva lica

  Jovan Stanisavljević Čaruga je rođen 1897. u bogatoj porodici virovitičkoga kraja. Zbog nesretnog djetinjstva, smrti majke i kasnije očeve ženidbe, on odlazi položiti zanat. U međuvremenu je izbio Prvi svjetski rat te se mladi Jovan pridružio austro-ugarskoj vojsci.

  Nije se zadržao dugo na frontu i lukavo bježi. Nakon povratka u rodno mjesto počinio je dva ubojstva za koja je kažnjen kaznom zatvora. Ubrzo je pobjegao iz zatvora u šumovita područja. Tamo je upoznao razbojničku družinu Kolo gorskih tića i vođu Božu Matijevića.

  Ubrzo nakon dezerterstva, ubio je čoveka koji se udvarao njegovoj djevojci. Kada mu je lokalni knez zaprijetio da će ga uhapsiti, Čaruga ga je proglasio za izrabljivača naroda i ubio. Na kraju je ipak lišen slobode, osuđen je na četiri godine robije u Zemaljskoj kaznionici u Sremskoj Mitrovici. U kaznionici nije tretiran kao dezerter i ubica, već kao običan kriminalac, iz čega je slijedio blaži zatvorski tretman. Čaruga je uspio da pobjegne kada je jednog dana doveden u zgradu opštine da cijepa drva. Vratio se svom domu, ali je bio nepoželjan u svom selu, pa je počeo da živi u šumama. Tu se sprijateljio sa razbojničkom grupom Kolo gorskih tića, pod vođstvom Bože Matijevića (zvanog Crveni Božo). Grupu su uglavnom činili dezerteri, a koji su se svi gnušali bogatih slavonskih seljaka i pljačkali ih bez milosti pod izgovorom borbe protiv kapitalizma, a takođe se nisu ustezali da ubijaju ljude.

  Vođen idejom državnoga prevrata s bandom je pljačkao bogate porodice, zanatlije i privrednike mahom njemačkoga, jevrejskog i hrvatskoga porijekla. Ubrzo je preuzeo vodstvo družine. U narodu nižega staleža, siromašnom seljaštvu, obožavan je. Gotovo je doveden do kulta ličnosti. Prema opljačkanima siromašnije seljaštvo je osjećalo potencijalnu zavist i na neki način im je bilo drago što im se to događa. Jovan Stanisavljević je nakon hapšenja volio medijsku pažnju što dokazuje njegov nastup pred novinarima.

  Čaruga (treći lijeve strane donjee), žandari i članovi društva Kolo gorskih tića nakon hapšenja (Osijek, 1924.)

  Rat je već bio dugo završen, ali Čaruga i Tići su još uvek pljačkali okolinu, pa su jugoslovenske vlasti 1920. proglasili vanredno stanje u Slavoniji. To je rezultiralo ubistvom Crvenog Bože u jednoj od žandarmerijskih zaseda. Vođstvo nad grupom je preuzeo Čaruga, ali se ubrzo odlučio primiriti shvativši da je situacija ozbiljna. Zato se sakrio u mjestu Donja Andrijevica gdje je radio kao šumski radnik. Pred zimu Čaruga je raspustio družinu do proljeća 1921.

  Kako su potjere za Čarugom postale sve češće, on je u julu 1922. otišao u Zagreb, gdje se predstavljao kao bogati gospodin iz Vinkovaca, ali je nastavio svoj razbojnički život. Kasnije se vratio u Slavoniju da bi sa svojom družinom nastavio razbojništvo.

  14. oktobra 1923. su pokušali da opljačkaju imanje porodice Elc u Ivankovu blizu Vinkovaca. Tom prilikom su ubili jednu osobu, ali je drugi čovjek uspio da pobjegne i da pozove žandare. Nakon pucnjave koja je uslijedila, Tići su uspjeli da pobjegnu, ali bez svog plijena. Međutim, žandari su ih pratili i uskoro ih uhvatili.

  Do februara 1925. Čarugino suđenje je bilo okončano i on je obješen pred 3.000 ljudi. Kada se suočio sa vešalima u dvorištu Kraljevskog sudbenog stola u Osijeku, i nakon prozivanja opštinskog činovnika, Čaruga je odgovorio: “Ja sam Jovan Stanisavljević Čaruga… Moj naklon, gospodine krvniče… Zbogom, narode, Čaruga putuje!”

  Njegov nadimak Čaruga dolazi od turske reči „çarik“ što znači opanak. Takođe se predstavljao kao Nikola Drezgić i Mile Barić, kao i Slavonski Robin Hud. Čarugina djela su privlačila mnogo pažnje, pa su se pojavile brojne knjige.

  Unazad dvadesetak godina Čaruga je veliku popularnost dobio dramskim filmom Rajka Grlića. U njemu je Čaruga prikazan kao u očima naroda: junak doveden do posebnoga kulta ličnosti i zavodnik. Vođa željezne discipline sa čvrstom i savjesnom podjelom rada.

  Čaruga je pokopan na groblju sv. Ane u Osijeku.

  Iz Čarugovog dnevnika

  Od priključenja u Kolo gorskih tića Čarug je bio poznata ličnost među siromašnim seljacima. Oni su ga cijenili jer im je često davao novac, hranu, a ponekad odjeću i obuću koju je ukrao. Često su ga nazivali slavonskim Robinom Hudom i gorskim tićom. Svojim pomagačima, članovima Kola gorskih tića, davao je vrlo malo plijena.

  Seljaštvo je Čarugu i njegovu družinu često hvalilo zbog pohoda na bogatu gospodu i porodice. Smatrali su da će tako Čaruga vratiti sve što su oni seljacima uzeli. Među seljake dolazio je uvijek elegantno obučen.

  Čaruga je posebno bio omiljen među ženama. Do 1923. promijenio je dvadesetak djevojaka. Svakoj je davao dragocjen nakit i odjeću, a nerijetko i novac. S nekim se djevojkama zaručio pa je na ruci uvijek imao jedan zaručnički prsten, mada je u isto vrijeme bio s više njih u zaručničkoj vezi.

  (Frontal)

  20.06.2013. u 13:30h

  Odgovori
 2. FAJTER
  FAJTER 25 Augusta, 12:48

  ČIJI SI TI I OD KOGA ĆEŠ BRANITI-PITAM TE ŠTA.DA NEĆEŠ BANJALUKU,MOSTAR ŠIROKI BRIJEG,TREBINJE,DOBOJ,LJUBUŠKI,ZVORNIK….
  TI TVOJE BOSANSKE PATRIJOTE, E KUKAVČE SINJI.

  Odgovori
 3. Safet
  Safet 25 Augusta, 19:00

  Komsicu , sto ne branis Papu drkadziju , silovane gole casne sestre i zlostavljanu decu u katolickim katedralama .

  Odgovori
 4. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 26 Augusta, 00:10

  SVE VUCICEVE I DODIKOVE IZJAVE SU LAZNE, A TAKODJE SU LAZNI I NEKI DOKUMENTI KOJE KOBOJAGI IMA DODIK I VUCIC. SVI ZNAMO DA JE ALEKSANDAR VUCIC UCESTVOVAO U AGRESIJI SRBIJE NA BiH I BIO JE U PARAVOJNOJ FORMACIJI ZAJEDNO SA SESELJOM. ALEKSANDAR VUCIC POKUSAJE DA OSTVARI CILJEVE SLOBODANA MILOSEVICA ‘STVARANJE VELIKE SRBIJE’ U CEMU MU POMAZE MILORAD DODIK I SADA TRAZE POMOC OD HRVATSKE UZ POMOC DRAGANA COVICA, ALI TU POMOC NIKADA NECE DOBITI JER HRVATSKA ZNA DA JE FRANJO TUDJMAN IZGUBIO RAT U BiH, A TAKODJE JE IZGUBIO I HERCEG-BOSNU KOJU JE HAG OSUDIO GENOCIDNOM TVOREVINOM I NJENE VODJE JE OSUDIO KAO RATNE ZLOCINCE I POZATVARAO IH U ZATVORE. SVI ZNAMO DA JE I REPUBLIKA SRPSKA GENOCIDNA TVOREVINA JER JE HAG OSUDIO NJENE VODJE I PROGLASIO IH RATNIM ZLOCINCIMA I POZATVARAO IH U ZATVORE. NA OSNOVU OVIH DOKAZA U HAGU, ALEKSANDAR VUCIC I MILORAD DODIK NEMAJU NIKAKVIH SANSI DA OSTVARE SVOJE CILJEVE A SVOJE LAZNE DOKUMENTE KOJE NOSA DODIK UZ VUCICA MOGU BACITI U KANALIZACIJU JER PREVISE SMRDE. DODIK UZ VUCICA SA LAZNIM IZJAVAMA I LAZNIM DOKUMENTIMA VRSI PREDIZBORNU KAMPANJU I POKUSAVA DA PONOVO PREVARI SRPSKI NAROD DA JE ON VELIKI BORAC ZA RS IAKO JE ON OPLJACKAO RS I POSTAO MILIONER, A RS PROPADA UZ SRPSKI NAROD I USLA JE U PREVELIKE DUGOVE KOJE CE ODLACIVATI BUDUCE GENERACIJE.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku