hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić : Dijalog o implementaciji presude Sejdić-Finci vratiti u Parlament

Željko Komšić : Dijalog o implementaciji presude Sejdić-Finci vratiti u Parlament

01 Aprila
13:01 2013

Ne znam da li će do 11. aprila biti postignut dogovor između ključnih političkih lidera u BiH o pitanju presude "Sejdić-Finci", kazao je novinarima u Sarajevu član Predsjedništva BiH Željko Komšić.Istakao je da nema dovoljno informacija o briselskom sporazumu, već da zna samo onoliko koliko mediji objavljuju.

– Mislim da bi, kada se radi o tako bitnoj stvari kao što je promjena Ustava, na svaki način trebalo nastojati da se u proces uključi i opozicija. Riječ je o stvarima koje prevazilaze političke igre i odnose u BiH, riječ je o budućnosti BiH, a ona zaslužuje postavljanje najveće moguće platforme za razgovore. Ne samo zato da bismo u Parlamentu "imali dovoljno ruku" već da bi bio postignut i politički i društveni konsenzus o onome što je neophodno ovoj zemlji – smatra Komšić.

Ponavljajući da ništa konkretno od briselskog sporazuma nije vidio te da raspolaže samo informacijama iz medija, Komšić je objasnio svoj stav o rezultatima razgovora u Bruxellesu.

– Polazeći od činjenice da imamo dvije nepravde u BiH, pravo pojedinca i hrvatsko pitanje, implementacija predloženog u Bruxellesu će rezultirati zamjenom ovih dviju nepravdi s druge dvije. Imaćemo situaciju da nismo riješili presudu "Sejdić-Finci" i dobićemo nepravdu prema bošnjačkom korpusu. Uz sve to, desit će se da će glas, recimo Hrvata u Sarajevu vrijediti manje ne samo od glasa Bošnjaka već i Hrvata u većinski hrvatskim područjima – smatra Komšić.

Mišljenja je da je radi pravednog, iskrenog i ispravnog rješenja implementacije presude potrebno nastojanja i dijalog vratiti u Parlament i u sve uključiti ne samo opoziciju već i Ustavnopravnu komisiju PSBiH.Kada je u pitanju eventualno nepovlačenje tranše Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Komšić je istakao da je "MMF aparat za gašenje požara".

– Nećemo moći vječito ovako, stalno posuđivati pare, a koje treba vraćati. Logično, da biste vraćali posuđeni novac treba raditi privreda. Kriza u FBiH je prvenstveno opasna iz aspekta fiskalne stabilnosti i funkcioniranja FBiH. Aranžman s MMF-om je samo jedna od stvari koja treba da se uradi u FBiH, a suština je riješiti stvari poput zapošljavanja i pokretanja privrede. Nećemo moći vječno "začepljavati rupe" različitim zaduženjima – mišljenja je Komšić.

Ne vjeruje da će situacija u FBiH biti raspetljana niti do narednih izbora.

– FBiH je u pat-poziciji – zaključio je Komšić. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku