hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić: DF traži jedno ministarsko mjesto u Vijeću ministara BiH

Željko Komšić: DF traži jedno ministarsko mjesto u Vijeću ministara BiH

10 Februara
13:39 2015

Komsic123Predsjednik Demokratske fronte (DF) i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Željko Komšić kazao je novinarima u Sarajevu da bi sutra na sjednici Predstavničkog doma PSBiH trebalo biti potvrđivanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

Ocijenio je da nakon toga treba krenuti s ozbiljnim i užurbanim razgovorima o raspodjeli pozicija da bi se kompletiralo i Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH.

– Osnovni princip za podjelu pozicija je izborni rezultat jer je to legitimitet koji nam je narod dao. Treba ići ka dogovoru da se vidi ko šta i kako radi, kakve ambicije ima i u kojem pravcu može da djeluje u budućem periodu – pojasnio je Komšić.

Kada je riječ o DF-u, ističe da ova stranka insistira na resorima, odnosno ako neki resor bude povjeren DF-u, potrebno je da za proces donošenja odluka u tom resoru odgovara DF kao stranka.

– To tražimo da se ne bi ponovilo kao u prethodnom mandatu, svi se pomiješaju,  jedna stranka dobije upravni odbor druga direktora i to završi u političkoj trgovini, pa i u korupciji. Ne želimo se baviti takvim načinom upravljanja bilo kojeg segmenta ove države – stava je Komšić.

Ukoliko je DF odgovoran za neki resor, onda, kaže Komšić, ta stranka stoji pred narodom države i odgovara za sve što se u njemu radi.

Komšić je također potvrdio da je ova stranka prvobitno tražila poziciju ministra civilnih poslova BiH, ali u razgovorima s predstavnicima parlamentarne većine rečeno je da neko drugi ima ambcije za to ministarstvo te DF sada traži poziciju ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

– No, šta će biti na kraju pregovora još se ne zna. Znam otprilike gdje DF ima kapacitet i u kom polju može djelovati – kazao je Komšić, dodajući da kada je u pitanju nivo Federacije BiH ova stranka druga po izbornom rezultatu u tom entitetu te ukoliko Stranci demokratske akcije (SDA) pripada mjesto premijera, DF bi trebao birati drugi i tražio bi poziciju ministra energetike, rudarstva i industrije FBiH.

DF ostaje pri stavu da neće tražiti pozicije za bošnjačke niti hrvatske predstavnike u Vladi FBiH, a onda ostaju tri ministarske pozicije za predstavnike srpskog naroda i jedna ministarska pozicija za pripadnike ostalih, no Komšić ne zna šta će biti na kraju dogovora.

Potvrdio je da još nije dobio poziv na bilo kakve razgovore lidera parlamentarne većine, no ističe da ako se njega pita, proces kompletiranja vlasti može biti okončan do kraja sedmice.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku