hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić : BiH je preživjela sve svoje neprijatelje, pa će nadživjeti i ove današnje

Željko Komšić : BiH je preživjela sve svoje neprijatelje, pa će nadživjeti i ove današnje

25 Novembra
21:41 2009

  Povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, večeras je u Sarajevu organiziran svečani prijem čiji su domaćini bili predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Haris Silajdžić.Čestitajući Dan državnosti svim građanima BiH, Komšić i Silajdžić su u svojim obraćanjima podsjetili na osnovna načela ZAVNOBiH-a na čijem je zasjedanju prije 66 godina potvrđena državnost BiH."ZAVNOBiH je događaj koji je prije 66 godina potvrdio i kontinuitet državnosti BiH, ali i njen multinacionalni i multikonfesionalni karakter. Tada su udareni temelji države BiH i tada je BiH konačno vraćena svojim narodima", kazao je predsjedavajući Komšić.On je, međutim, upozorio kako se danas na razne načine negiraju osnovni postulati ZAVNOBiH-a, ali i poručio da nas to ne treba zabrinjavati. Naša domovina BiH preživjela je, kako je kazao, teške i krvave periode i ‘41 i ‘92. godinu, "preživjela je sve svoje neprijatelje, pa će nadživjeti i ove današnje".Komentirajući činjenicu da se Dan državnosti ne obilježava u pojedinim djelovima BiH, Komšić je naglasio kako je dan održavanja ZAVNOBiH-a i donošenje njegovih odluka jedan i jedini Dan državnosti BiH."Toliko bar moramo imati poštovanja prema onima koji su, kroz vijekove, položili svoje živote za ovu našu domovinu", poruka je predsjedavajućeg bh. predsjedništva.On upozorava kako principi ZAVNOBiH-a nikada nisu bili potrebniji nego danas, jer su otpori jednakosti naroda i pojedinaca na cijeloj teriotiji BiH snažni. Istaknuo je kako je najviši nacionalni interes svih nas raditi i živjeti u sigurnosti i miru, te imati jednaka prava.Komšić je također ustvrdio kako je vrijeme sukoba definitivno završeno i da više niko nikoga u BiH ne može prevariti. Na nama je hoćemo li u NATO i EU za dvije ili za 20 godina, dodao je on.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je u svome obraćanju da su tokom pregovora u Daytonu zagovornici retrogradnih i nacionalističkih ideologija pokušali prekinuti nit između ZAVNOBiH-a i BiH."I pored sve sile kojom su tada raspolagali, nisu u tome uspjeli. Dayton je potvrdio puni kontinuitet BiH kao države, uključujući i kontinuitet njenih zakona, prava i obaveza", naglasio je  Silajdžić.Stoga je podsjetio da je Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH objavljen u Službenom glasniku RBiH u septembru 1995. godine, a u Aneksu II dejtonskog Ustava BiH jasno stoji da svi zakoni ostaju na snazi dok se drugačije ne odredi."Kako ovaj zakon nikada nije poništen ili izmijenjen, Dan državnosti jeste zvaničan praznik na svakom pedlju ove zemlje", poručuje Silajdžić.Napominje također da je Dejtonski sporazum bio kompromis, ali kako to ne znači da bilo ko smije činiti kompromise sa samim tekstom Daytona. Precizan bilans koji je sadržan u Daytonu je i omogućio njegovo potpisivanje. Kako naglašava, odbijanje retrogradnih faktora da njegove dijelove implementiraju ne znači da međunarodna zajednica treba priznavati, afirmirati ili nagrađivati rezultate te taktike.Silajdžić navodi da je Dejtonski sporazum predvidio entitetsko glasanje u kojem učestvuju sva tri naroda. Također, predvidio je vlasništvo BiH, a ne entiteta nad svom imovinom njenih prethodnica.
"Umjesto toga, danas imamo etničko glasanje, nelegalno raspolaganje državnom imovinom i ignoriranje i negiranje ovog praznika", ustvrdio je Silajdžić.On je na kraju poručio da mogućnost da obilježimo Dan državnosti BiH dugujemo nesebičnom odricanju i žrtvama dviju generacija bh. patriota.Prijemu u zgradi Predsjedništva BiH povodom Dana državnosti prisustvao je veliki broj zvanica iz javnoga, političkog, kulturnog, vjerskog života BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora.  (Kliker.info-Fena)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku