hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić : Ako SDA donese odluku da eliminiše DF, siguran sam da će to i HDZ i SBB jedva dočekati!

Željko Komšić : Ako SDA donese odluku da eliminiše DF, siguran sam da će to i HDZ i SBB jedva dočekati!

17 Oktobra
15:45 2015

Zeljko2018– Mi nismo protiv toga da SDA i SBB naprave tu koaliciju. Milan Dunović, kao potpredsjednik FBiH, to neće osporavati. I Izetbegović i Radončić mogu računati da imaju njegovu suglasnost. Ako im dogovor ne uspije, i Izetbegović i Radončić mogu računati na našu podršku njihovim eventualnim manjinskim vladama, bilo da je ponovo pravi Izetbegović bez Radončića, bilo da je pravi Radončić bez Izetbegovića, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte.

• Novi koalicioni dogovor je ustanovljen: SDA i SBB će naredne sedmice potpisati sporazum. Kako vidite ovaj dogovor: šta to znači za kantone u kojima je Demokratska fronta u vlasti, šta za Federaciju, a šta za Vijeće ministara BiH?

– Koliko ja mogu da vidim, taj dogovor je gotova stvar. Vidim ga kao legitiman dogovor tri stranke, SDA, SBB-a i HDZ-a, koje su zajedno dobile, kada se sve zbroji, najveći broj glasova birača na prošlim izborima u Federaciji BiH. Posmatrajući to sa aspekta demokratskih procesa i realizacije izbornih rezultata, tu ne postoji ništa sporno. Čak je riječ o strankama koje su vrlo srodne po svojim političkim idejama i programima. To su nacionalne stranke, narodnjačke političke profilacije. Koji će, u konačnici, biti politički efekti ove koalicije na zemlju, ostaje tek da se vidi. Sviđala se nama ova koalicija ili ne, tu se nema šta prigovoriti jer je riječ o strankama i liderima koje je izabrao narod ove zemlje i koji im je dao najveće povjerenje. Šta će to značiti za kantone i državni nivo gdje DF još učestvuje u vlasti, vidjećemo. Mi se sami nećemo povući, jer za to nema razloga. Ali, ako nova koalicija odluči da eliminiše DF i sa tih nivoa vlasti, to će se i desiti. Mi to jednostavno, i da hoćemo, ne možemo spriječiti. Zapravo to najviše ovisi od SDA. Ako oni donesu odluku da eliminišu DF, siguran sam da će to i HDZ i SBB jedva dočekati!

Po meni, zvuči paradoksalno kada ja ovo kažem, ali zaista je tako, najveća šteta će biti raspad koalicije na državnom nivou i to ne zbog DF-a i što DF neće biti u toj vlasti, već zbog toga što tada najvjerovatnije neće biti ni Savez za promjene. Najkrupnija politička promjena nakon prošlih izbora jeste bio rezultat koji je omogućio da se, napokon, državna vlast može praviti bez Dodika. A nadam se da nikome više nije potrebno objašnjavati zbog čega je to sve važno! Kako god, što se DF-a tiče, mi nismo protiv toga da SDA i SBB naprave tu koaliciju. Milan Dunović, kao potpredsjednik FBiH, to neće osporavati. I Izetbegović i Radončić mogu računati da imaju njegovu saglasnost jer je to pitanje poštivanja osnovnih načela demokracije i izbornog legitimiteta, a ne toga šta mi jedni o drugima mislimo. Ako im taj dogovor ne uspije, i Izetbegović i Radončić mogu računati na našu podršku njihovim eventualnim manjinskim vladama, bilo da je ponovo pravi Izetbegović bez Radončića, bilo da je pravi Radončić bez Izetbegovića. To podrazumijeva podršku svakom reformskom zakonu koji bi bio u skladu sa EU standardima i načelima, kao i podršku finansijskoj stabilnosti Federacije BiH. Jedino što je izvjesno, mi sa njima, i  jednim i drugim, u ovakvim okolnostima i odnosima koji vladaju, nikada nećemo biti dio te vlade. A okolnosti i odnosi se sigurno neće promijeniti bar do 2018.

• DF je u vlasti u dva kantona: koliko je to ministara i imaju li te vlade rezultate?

– Velika prednost vlada u tim kantonima jeste, u najvećem broju slučajeva, jedna vrsta povjerenja i koliko-toliko zdravog odnosa između DF-a i SDA. Ne kažem da je to uvijek slučaj, ali generalno stoji ta ocjena. Iskustvo političkog života u BiH je, nažalost, sasvim drugačije. Obično među partnerima u vlasti vlada atmosfera “ko će koga prevariti”. Prava je rijetkost suprotna situacija, a mi je imamo u ta dva kantona. Da se razumijemo, ja zaista ne očekujem da će DF ostati u vlasti u tim kantonima. Bez obzira na stavove dva SDA premijera i dobrog dijela kantonalnih organizacija SDA u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu, oni će postupiti po nalogu stranačkog vrha i eliminisati DF iz vlasti i u ta dva kantona. I to je sasvim legitimno. Da DF ima bolji rezultat od SDA, to bi već bila druga priča. Ovako SDA je pobjednik, ima potpuno pravo da bira svoje partnere, ali s tim ide i odgovornost za sve posljedice tog izbora.

Vildana Selimbegović (Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku