hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić: Ako mislite odustati od Dejtona, samo kažite, bit će nam zadovoljstvo

Željko Komšić: Ako mislite odustati od Dejtona, samo kažite, bit će nam zadovoljstvo

25 Decembra
16:47 2019
13.12.2018., Sarajevo – Novoizbarani clan Predsjednistva Bosne i Hercegovine iz reda Hrvatskog naroda Zeljko Komsic Photo: Armin Durgut/HaloPix/PIXSELL

Usvajanje Strategije obrane i nacionalne sigurnosti Srbije značilo bi narušavanje regionalnog mira i stabilnosti, a predstavljalo bi i uvod u nove tenzije na prostoru zapadnog Balkana, jer bi to bio čin otvorenog neprijateljstva prema državi Bosni i Hercegovini, ocijenio je u izjavi za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Kako je naglasio, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, u cilju očuvanja mira, ima u obvezi da odmah suspendira Strategiju, prije nego što bude kasno, podsjećajući da su u BiH još uvijek svježe rane od posljednje srbijanske agresije i genocida koji je počinjen.

”Neka budu sigurni da nećemo dozvoliti da se to ponovi” – jasno je kazao Komšić, podsjećajući i na to da Srbija nije nikakav garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Potpisnici Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dodao je Komšić, među kojima je bila tadašnja SR Jugoslavija, a danas njen pravni slijednik Republika Srbija, obvezali su se na priznanje i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i s tim u vezi nad BiH nemaju nikakve ingerencije. U popratnim pismima, koja su sastavnim dijelom Dejtonskom mirovnog sporazuma, SR Jugoslavija, današnja Republika Srbija, obvezala se na niz elemenata, koji su u potpunoj suprotnosti s ovim što se u Strategiji predlaže, posebno u dijelu koji se tiče vojnog i obrambenog aspekta, stav je Komšića.

”Ako u Srbiji misle odustati od Dejtonskog mirovnog sporazuma, neka to i kažu, bit će nam zadovoljstvo, da stvari u BiH drugačije uredimo” – pozvao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Strategija, dodao je, po temeljnim postulatima međunarodnog prava zapravo ne može imati nikakvu pravnu validnost jer se njome krši međunarodni sporazum, a ako to ne znaju “bilo bi dobro da ih neko pravilno savjetuje”.

S obzirom da se radi o svjesnom kršenju Dejtonskom mirovnog sporazuma, što je sada slučaj kako bi se kreirale javne politike Srbije prema susjednoj zemlji, Komšić je podsjetio da su među garantima Dejtona neke od najznačajnijih članica NATO saveza.

”One će veoma brzo doći na granicu na Drini, kako bi spriječili baš takve srbijanske maštarije. BiH treba i postat će članicom NATO-a upravo radi planova iz Srbije kojima se iskazuju pretenzije prema dijelu teritorije suverene države BiH” – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

3 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 25 Decembra, 22:30

  SA KOJOM TI SILOM NASTUPAŠ MAJKE TI.VAŽNO JE DA TI PODVIKNEŠ,KUKAVČE SINJI.JEBITE SE VI U GUZNOM CRIJEVU SARAJEVU.

  Odgovori
 2. Svaka ti je Njegoseva
  Svaka ti je Njegoseva 26 Decembra, 01:03

  Bar neko da im kaze ono i onako kako treba. Policija je potrebna zbog kriminalnih ljudi i drzava i njihovih nezajazljivih vjerskih poglavara koji podsticu sve ratove (patrijarh Pavle npr)

  Odgovori
 3. Meraklija
  Meraklija 27 Decembra, 08:56

  clanstvo u Nato-u je krsenje medjunarodnog zakona i bezbednosti protiv gradjana BiH i krsenje Dejtonskog sporazuma a to je automatski pravno omogucavanje nezavisnosti Republike Srpske .

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku