hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komąić : Ulazak Hrvatske u EU biće pozitivan za Bosnu i Hercegovinu

Željko Komąić : Ulazak Hrvatske u EU biće pozitivan za Bosnu i Hercegovinu

01 Jula
04:37 2013

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji u nedjelju navečer na Trgu bana Jelačića u Zagrebu prisustvova centralnoj proslavi ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, u razgovoru za Agenciju FENA iskoristio je priliku da čestita Hrvatskoj na ovom značajnom datumu, koji je, kaľe, vaľan i za cijelu regiju. Bez obzira što u ovom trenutku BiH stoji na putu ne samo ka Evropskoj uniji, već i prema NATO-u, on smatra da će se pozitivni efekti osjetiti. – Procijenjujem da će u početku biti manjih nesporazuma krajnje uvjetno rečeno. Kada pogledate sam prelazak granice, ekonomske odnose, standarde koje je Hrvatska morala primijenjivati zato što je formalno članica EU bh. građanima bit će malo teško naviknuti se na to, kao i građanima Hrvatske – rekao je Komšić.

 Prednosti ulaska Hrvatske u EU za BiH su, mišljenja je Komšić, kao i u običnom ľivotu navodeći da se dobre stvari obično prenose, imajući tu vrstu domino efekta. Komšić očekuje da će ovo također imati i jednu vrstu psihološkog efekta u BiH, pa je "moguće da će to stimulisati bh. političke elite da gledajući kako se to odvija u Hrvatskoj da i mi malo odgovornije pristupimo euroatlantskim integracijama “. – Naravno da bi se to desilo morate imati unutrašnji koncenzus oko toga kako i šta. Mnogo stvari tu zapinje u BiH, konkretno kada je riječ o putu ka EU taj slučaj takozvane kordinacije koju trebamo mi riješiti unutar BiH. Ali, nikako da izađemo iz tog začaranog kruga ko zapravo priča s Evropskom unijom. Vrtimo se oko toga jel to samo drľava ili su i entiteti, pa se sada i kantoni uključuju u tu priču – navodi član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Na osnovu toga, on zaključuje, da "smo majstori da sami sebi napravimo problem, koji nam niko drugi ne pravi“. Pozitivan efekat vidi u tome da će, sada kada je Evropa na vratima, političari početi malo drugačije razmišljati o svemu ovome što se dešava.

– Bliľa nam je Hrvatska, nego što nam je bila Slovenija. Ti pozitivni efekti će se sigurno prenositi u BiH – smatra Komšić. Negativni efekti u BiH kada Hrvatska postane 28. članica EU bit će sporovi zbog, kako kaľe, samog načina određivanja graničnih prelaza. Tu je kod Hrvatske, objašnjava on, u pitanju prosta računica, koja je rekla da su "s obzirom na promet robe s BiH dovoljna dva prelaza“. Komšić smatra da su nam potrebna najmanje četiri prelaza. – U tom smislu pitanje koje će BiH sigurno čekati je rješavanje granice s Hrvatskom – dodao je on.   – Hrvatska će tu nastupati da ne priča samo u svoje ime, već i u ime Bruxellesa. Mislim da će tu BiH biti malo indisponirana pregovorima, jer više nije stvar samo komunikacije Sarajevo-Zagreb nego je sada stvar komunikacije s 28 zemalja EU. Tu će biti situacija koje će se malo teľe odvijati, kao što su problemi o ekonomskoj razmjeni – naglasio je Komšić. Ipak, mišljenja je on, da će to biti problemi samo u prvom trenutku zato što će kasnije stvari početi da lijeľu na svoje mjesto i da će u konačnici ulazak Hrvatske u Evropsku uniju biti pozitivan za BiH. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku