hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić : Budemo li kao generacija iz 1943. – neće nas zaustaviti

Željko Komšić : Budemo li kao generacija iz 1943. – neće nas zaustaviti

24 Novembra
16:35 2020

Uvjeren sam da se Bosna i Hercegovina, unatoč svim otežavajućim okolnostima sa kojima se susrećemo, kreće u dobrom pravcu. U pravcu članstva u NATO savezu i Evropskoj uniji, koje će sigurno donijeti jedno stabilnije, poštenije i naprednije društvo, navedeno je danas u čestitki člana Predsjedništva BiH Željka Komšića povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Kako je podsjetio Komšić, prije sedamdeset i sedam godina, zahvaljujući jednoj snažnoj i odlučnoj generaciji ljudi, u Mrkonjić-Gradu obnovljena je državnost Bosne i Hercegovine.

“Najnapredniji dijelovi tadašnjeg društva, podržani slobodarskim stremljenjima većine bosanskohercegovačkih građana, radnika, seljaka, intelektualaca i drugih, obnovili su državnost Bosne i Hercegovine. Uradili su to na načelima demokratije i slobode za sve građane i narode Bosne i Hercegovine, nezavisno od njihove nacionalne ili vjerske pripadnosti.

Predvodnici tadašnje Narodnooslobilačke i antifašističke borbe imali su dovoljno mudrosti i znanja, da u borbi za državu i slobodu, mobilišu ljude različitih političkih i ideoloških svjetonazora. Ljude različitih identiteta i pripadnike različitih socijalnih ili klasnih skupina u jedan, zajednički cilj. U tome su i uspjeli, jer su uvažavajući jedni druge znali definisati zajednički interes”, kazao je člana Predsjedništva BiH.

Tadašnja generacija bosanskohercegovačkih antifašista nije zaostajala za onima koju su se u svijetu borili protiv fašizma i zla, dodao je.

“Štaviše, žrtve koje su podnesene svjedoče i zauvijek će svjedočiti, civilizacijskom podvigu koji je tada, na ponos svih nas učinjen. Iz tog civilizacijskog podviga, i danas možemo izvući pouke. Budućnost Bosne i Hercegovine nije u nacionalnim, političkim niti ideološkim podjelama. Ako ponovo želimo biti dio modernog i civilizacijski naprednog dijela svijeta, moraćemo više uvažavati jedni druge. Morat ćemo se odreći uskih političkih pa i stranačkih interesa da bismo sačuvali državu za koju su pale tolike žrtve. Vjerujem da to možemo učiniti, jer ako generacija ljudi iz 1943. godine nije gubila nadu uslijed puno težih okolnosti, ni mi danas, upravo zbog žrtava koje su pale za ovu zemlju, nemamo pravo da je gubimo. Nadu u domovinu Bosnu i Hercegovinu, državu jednakopravnih građana i naroda”, zaključio je Komšić.

On je izrazio uvjerenje kako se Bosna i Hercegovina, unatoč svim otežavajućim okolnostima sa kojima se susreće, kreće u dobrom pravcu. U pravcu članstva u NATO savezu i Evropskoj uniji, koje će sigurno donijeti jedno stabilnije, poštenije i naprednije društvo.

“Na tom putu neće nas zaustaviti oni koji našoj državi ne misle dobro. Mogu se truditi ali neće uspjeti. Većina građana Bosne i Hercegovine vjeruje u ispravnost tog puta, jer građani Bosne i Hercegovine znaju gdje pripadaju i gdje pripada njihova domovina. Upravo te dvije alijanse nastale su na temeljima svjetske antifašističke borbe. Zato je naše priključivanje njima logičan i prirodan slijed stvari koje imaju svoj državni, politički i historijski kontinuitet.

Budemo li na tome putu istrajni kao generacija Bosanaca i Hercegovaca iz perioda Narodnooslobodilačke borbe, uspjeh sigurno neće izostati.

Svim građanima Bosne i Hercegovine želim sretan Dan državnosti“, navedeno je na kraju čestitke povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Patriota
    Patriota 25 Novembra, 06:19

    Sretan dan drzavnosti gradjanima Bosne i Hercegovine.
    SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku