hamburger-icon

Kliker.info

Željana Zovko, bivša ambasadorica BiH : Istovremeno živim u Splitu i Mostaru, a zapravo sam u Bruxellesu. Je l’ to neki problem?

Željana Zovko, bivša ambasadorica BiH : Istovremeno živim u Splitu i Mostaru, a zapravo sam u Bruxellesu. Je l’ to neki problem?

06 Marta
07:33 2017

Željana Zovko, HDZ-ovka koja je u Europskom parlamentu zamijenila Davora Ivu Stiera kad je postao ministar vanjskih poslova, ima ne samo dva državljanstva – hrvatsko i bosanskohercegovačko, što nije čudno – nego i dva prijavljena prebivališta: u Splitu, u Ulici Domovinskog rata 17, i u Mostaru, u Ulici kralja Tomislava 11e.

Uz to, zastupa Hrvatsku u Bruxellesu, što bi značilo da, prema službenim podacima, obara dosad vrlo čvrsto vjerovanje da jedna osoba ne može biti istodobno na dva mjesta. Prije nego što je zamijenila Stiera, Zovko je bila veleposlanica Bosne i Hercegovine u Italiji.

U redakciju Slobodne Dalmacije nedavno je stigao e-mail s tvrdnjom da Zovko ima “lažno prebivalište” u Ulici Domovinskog rata. Tada je kategorički zanijekala lažnost prijave i rekla da na toj adresi, koja joj je navedena i na kandidacijskoj listi na izborima za Europski parlament 2014. godine, živi kod rodbine. No, sada smo doznali da istodobno ima i prebivalište u Mostaru.

Životni interesi

Prema mišljenju Ministarstva unutarnjih poslova, “državljanin Republike Hrvatske koji ima i strano državljanstvo smatra se pred tijelima državne vlasti Republike Hrvatske hrvatskim državljaninom. Prema članku 2. Zakona o prebivalištu, prebivalište je mjesto i adresa u Republici Hrvatskoj na kojoj se osoba trajno nastanila radi ostvarivanja svojih prava i obveza vezanih uz životne interese kao što su obiteljski, profesionalni, ekonomski, socijalni, kulturni i drugi interesi.

Evidentno je da građanin ne može istodobno trajno živjeti na dvije adrese, odnosno na dva mjesta u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini”, smatraju u MUP-u.

Zovko, pak, ne dijeli njihovo mišljenje. Pitali smo je za prebivalište u Mostaru.

– Tamo sam imala prebivalište u obiteljskom stanu.

Imate li ga još?

– Nisam se odjavljivala. Gdje plaćate porez, tamo vam je prebivalište. U BiH nemate obvezu da se odjavljujete, nije to kao u Hrvatskoj.

Dobro, ali još uvijek imate mostarsku osobnu iskaznicu?

– Što sam trebala, vratiti osobnu iskaznicu? Ne shvaćam što želite reći, ja sam prijavljena u Bruxellesu.
Je l’ to neki problem?!
Ne možete imati dva prebivališta.

– Imala sam prebivalište u Mostaru kad sam radila za BiH, sada je moje prebivalište u Hrvatskoj. Ne postoji obaveza odjavljivanja, ne vučem nikakva prava u BiH. To je zakon BiH. Ne znam o čemu mi pričamo. Je l’ trebam vratiti putovnicu?

Imate i putovnicu Bosne i Hercegovine?

– Još sam državljanka Bosne i Hercegovine, je l’ to neki problem? – pitala nas je Zovko iako uopće nismo razgovarali o njezinu državljanstvu, nego o prebivalištu.

Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH kaže da državljanin BiH nije dužan odjaviti prebivalište u toj državi ako se ne namjerava stalno nastaniti u zemlji “u kojoj trenutno boravi i ako održava djelotvornu vezu s BiH”. Nije nam poznato u koju od ovih kategorija spada Zovko: ona u Hrvatskoj ne boravi trenutno, nego stalno prebiva, a u BiH, po vlastitu priznanju, ne ostvaruje nikakva prava. I uz to, policija države koju zastupa u Europskom parlamentu smatra da ne može imati dva prebivališta.
Bila je ovo priča o Željani Zovko, ženi koje ima posvuda.

Vladimir Matijanić (Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku