hamburger-icon

Kliker.info

Zeleno svijetlo FDA : “Pfizerova” vakcina za koronavirus odobrena za upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama

Zeleno svijetlo FDA : “Pfizerova” vakcina za koronavirus odobrena za upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama

12 Decembra
05:44 2020

Pfizerova vakcina protiv koronavirusa dobila  je u petak hitnu dozvolu od američkih saveznih regulatora, što je otvorilo put za isporuku, distribuciju i početak vakcinisanja.

Kako javlja Politico odluka, koju je prvi objavio The New York Times, označava istorijsko  naučno dostignuće i sugerira da se možda nazire kraj pandemije koronavirusa, iako će vrijeme povratka u normalu ovisiti o tome hoće li i druge vakcine  u razvoju uskoro biti spremne za upotrebu  i koliko se federalne, državne i lokalne vlasti dobro nose s logističkim izazovima dosezanja raznolike, geografski rasejane populacije od 330 miliona ljudi.

Odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove uslijedilo je nakon javnog sastanka u četvrtak savjetodavnog odbora koji je pregledao istraživanje o sigurnosti i djelotvornosti vakcine. Uslijedio je i  pritisak predsjednika Donalda Trumpa – koji je, prema izvještaju The Washington Posta, rekao šefu FDA Stephenu Hahnu da podnese ostavku ako agencija ne odobri vakcinu do petka navečer.

Nije jasno zbog čega su uslijedili ovi prijeteći tonovi  pošto je  većina stručnjaka  ionako očekivala odobrenje FDA-e  jer su rezultati kliničkih ispitivanja bili  više nego  pozitivni.

U testovima koje je Pfizer proveo u posljednjih nekoliko mjeseci, vakcina  je smanjila vjerovatnoću razvoja simptoma i pozitivnog testiranja na COVID-19 za 95%. Prijavljene nuspojave uključuju bolove u rukama , glavobolju, umor i  temperaturu  koja traje nekoliko dana.

U kratkom sažetku prije sastanka savjetodavnog odbora, recenzenti FDA opisali su ove efekte kao “blage do umjerene” i rekli da nisu doveli do dugotrajne štete. “Poznate i potencijalne koristi vakcine  Pfizer-BioNTech  nadmašuju njegove poznate i potencijalne rizike za upotrebu kod osoba starijih od 16 godina”, zaključili su recenzenti.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku