hamburger-icon

Kliker.info

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju : Predstojeća jesen u SAD mogla bi da bude najgora

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju : Predstojeća jesen u SAD mogla bi da bude najgora

13 Augusta
16:36 2020

U Americi je od koronavirusa preminulo više odd 166.000 ljudi, a u posljednja 24 sata zabilježen je najveći broj žrtava u jednom danu. Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je da bi predstojeća jesen mogla da bude najgora ako svi ne budu nosili maske.

U gotovo polovini Sjedinjenih Država raste broj preminulih od koronavirusa. Iako broj hospitalizacija pada, u nekim od najvećih gradova bilježi se rast novozaraženih. Istraživači pri dječjoj bolnici u Filadelfiji predviđaju da će nova žarišta biti u Čikagu  , Bostonu i Baltimoru.

“Vidimo značajno prenošenje virusa u ta tri grada krajem ljeta. Za samo nekoliko sedmica  noći će biti hladnije i dinamika prenošenja mogla bi da se pogorša”, kaže direktor istraživačke grupe “Policylab” pri bolnici David Durbin.

Medicinska sestra na intezivnoj njezi Triniti Gudmen dobro zna s kojim se problemima suočavaju žarišta koronavirusa s obzirom na to da je putovala u Njujork  kada je pandemija izbila. Nedavno je bila i na granici Teksasa, gdje kaže da su svi njeni pacijenti bili mlađi od 40 godina, i da niko od njih nije preživio.

“Jednostavno nismo imali resursa. Ništa”.

U Houstonu  je registrovano gotovo hiljadu preminulih od Covida 19 dok se škole u Teksasu pripremaju za početak nastave.

“Odbrojavanje do povratka đaka u učionice je kao tempirana bomba, ako ovo ne uradimo kako treba”kaže sudija okruga Heris Lina Hidalgo.

U jednoj školi blizu San Antonija, postavljene su ograde od pleksiglasa, a svi moraju da nose maske.

“Zbog toga se osjećam bezbjedno i uzbuđena sam što se vraćam u školu”, kaže jedna učenica.

Međutim, u Džordžiji gotovo 1.200 učenika i zaposlenih je u karantinu nakon što su desetine osoba testirane pozitivno na koronavirus u okrugu Čiroki – zbog čega su zatvorene dvije srednje škole.

U školi, gdje su fotografije učenika koji ne nose maske dospjele u javnost, dok su desetine zaražene, đaci protestuju zbog odluke da se nastava djelimično održava na internetu.

Predsjednik Donald Trump u srijedu je ponovio da bi učenici trebalo da se vrate u škole.

“Sjedjeti u izolaciji u gledati u laptop nije isto kao i biti u stvarnom svijetu”.

U međuvremenu, direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild upozorava da bi predstojeća jesen mogla da bude najgora ako ljudi ne budu nosili maske.

“Ne tražim samo od nekih Amerikanaca da to rade – svi moramo da nosimo maske”.

 

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku