hamburger-icon

Kliker.info

Zdravstveni radnici u Mostaru prenoćili u šatoru ispred kantonalne vlade : Predsjednik sindikata ne isključuje ni štrajk glađu !

Zdravstveni radnici u Mostaru prenoćili u šatoru ispred kantonalne vlade : Predsjednik sindikata ne isključuje ni štrajk glađu !

26 Januara
15:58 2021

Dva člana sindikata koji okupljaju zdravstvene radnike u Hercegovačko-neretvanjskom kantonu (HNK) proveli su noć u šatoru ispred zgrade Vlade ovog kantona u Mostaru, ali reakcije Vlade ovog kantona još nema.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a, Dalibor Vuković rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da kontakata sa predstavnicima vlasti nije bilo.

“Noć je bila surova i vrlo hladna. Puno više ljudi je bilo ovdje do 23 sata, do policijskog sata. Dolazili su nam komšije, prijatelji, zdravstveni radnici, dolazili da nas posjete, donosili nam hranu i ono sve što nam treba”, kazao je Vuković.

Premijer ovog kantona, jednog od deset u Federaciji BiH, Nevenko Herceg nije bio raspoložen za komentar.

Vuković kaže kako će, ukoliko se vlast ogluši o njihove zahtjeve i sada, stupiti u štrajk glađu.

“Ako ovo ništa ne urodi plodom, mi ćemo morati i na taj način pritisnuti resornog ministra zdravstva (Gorana Opsenicu, op. RSE) i premijera (Nevenka) Hercega da udovolje zdravstvenim radnicima i da se potpiše kolektivni ugovor”, rekao je Vuković.

Iz sindikata traže od Vlade HNK-a da se, nakon više od godinu i po dana čekanja, potpiše novi Kolektivni ugovor, te da im se poveća koeficijent za obračun plata u iznosu od po 1 bod u naredne dvije godine, kako bi se dostiglo povećanje od 1,2 boda, što je ranije u pregovorima sa Vladom dobio Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK-a.

Šator ispred zgrade Vlade HNK
Šator ispred zgrade Vlade HNK

O štrajku zdravstvenih radnika HNK-a usred pandemije korona virusa govori se i na sjednici Skupštine HNK-a, koja zasjeda u utorak 26. januara.

Zastupnik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Aner Žuljević traži da predstavnici svih stranaka zajedno posjete štrajkače u šatoru, te da se otvore razgovori.

“Činjenica je da mi značajna sredstva u budžetu odvajamo za bolnice i da ta sredstva mogu biti preusmjerena za realizaciju kolektivnog ugovora, koji se dogovori sa zdravstvenim radnicima. Znači, imamo novac, imamo sve preduslove da se dogovor napravi”, izjavio je Žuljević.

Zastupnik opozicione Hrvatske republikanske stranke (HRS), Slaven Raguž pozvao je da konačno počnu razgovori Vlade i predstavnika sindikata, te se suprotstavio stavu Vlade koja je odbila predloženi sastav sindikalnog pregovaračkog tima.

“Zakon je tu jasan. Poslodavac, dakle Vlada i Ministarstvo (zdravstva, op. RSE) ne može se miješati u sastav sindikata i u rad sindikata. Moraju sjesti za sto i definirati stvari po pitanju njihovog granskog kolektivnog ugovora”, izjavio je Raguž.

Zajedno sa Sindikatom zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, članovi Sindikata zdravstvenih radnika su u ponedjeljak, 25. januara, održali najveći protest u nekoliko mjeseci pred sjedištem Vlade HNK u Mostaru, nakon čega su svega nekoliko metara od zgrade Vlade postavili šator, u kojem namjeravaju danonoćno dežurati sve do ispunjenja zahtjeva.

 

Zdravstveni radnici Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u ponedeljak 25. januara organizovali su ponovo protestnu šetnju u Mostaru. Ispred zgrade Vlade HNK-a pozvali su resornog ministra da podnese ostavku. Za sada nepoznata grupa osoba izazvala je manje nerede na protestima. Kako je…

Vuković je kazao i kako predstavnici sindikata očekuju u njihovu korist i presudu Općinskog suda u Mostaru, nakon što ih je Vlada po drugi put tužila sudu, dovodeći u pitanje zakonitost generalnog štrajka.

Generalni štrajk je pokrenut 10. decembra 2020. godine, ali je prekinut 15. decembra odlukom Općinskog suda, nakon žalbe Vlade HNK-a. Štrajk je nastavljen 22. decembra, nakon što je Općinski sud Mostar presudio da je štrajk zakonit.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku