hamburger-icon

Kliker.info

Zdravstveni radnici i štićenici domova mogli bi biti prvi primaoci vakcina u Americi

Zdravstveni radnici i štićenici domova mogli bi biti prvi primaoci vakcina u Americi

29 Novembra
06:27 2020

Američke zdravstvene vlasti razmatraće mogućnost da prvi primaoci vakcine protiv koronavirusa budu radnici u zdravstvu i štićenici ustanova koje pružaju njegu.

Odbor za imunizaciju Centara za kontrolu bolesti i zaraza (CDC) trebalo bi u utorak da podrži preporuku po kojoj će to biti prve dvije kategorije građana kojima će biti dopremljene zalihe vakcina, izjavila je portparolka CDC-a – objavila je agencija Reuters.

Na sastanku, čije je održavanje u petak najavio Odbor za imunizaciju američkih Centara za kontrolu bolesti i zaraza (CDC), očekuje se da bi Uprava za hranu i lijekove (FDA) mogla biti blizu odluke o odobrenju distribucije vakcine za kategorije građana za koje je procjenjeno da su najranjive.

Američka aviokompanija United čarter letovima je otpočela transportovanje vakcine koju su razvojali “Pfizer ” i “BioNTech” kako bi bila obezbjeđena brza distribucija kada njena upotreba bude odobrena, informacije su obavještenog izvora, izvjestio je Reuters.

Relativno optimistične vijesti o vakcini stižu u trenutku kada sve više država u Americi ponovo pooštravaju antipandemijske mjere kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Zdravstveni zvaničnici Okruga Los Anđelesa u petak su zabranili sva javna i privatna okupljanja na period od najmanje tri sedmice  i od građana zatražili da u svojim domovina provode što je moguće više vremena.

Iz odluke su, međutim, izuzete vjerske službe i protesti – a kao razlog je navedena zaštita ustavnih prava. Razlog za to je ovonedjeljna presuda Vrhovng suda kojom je u državi New York  odbačena odluka o zabrani okupljanja u vjerskim objektima.

Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowsert  objavila je da se novouvedene restrikcije u tom gradu odnose i na vjerske službe u zatvorenim objektima u kojima je broj učesnika odlukom tamošnjih vlasti sa 100 – smanjen na 50 učesnika.

Građani, koji poslednjih osam mjeseci žive pod restriktivnim mjerama, započeli su prazničnu sezonu uz apele da ostanu kod kuće, izbjegnu okupljanja i uzdrže se od božićne kupovine.

Međutim, tik uoči Dana zahvalnosti – jednog od najznačajnijih američkih praznika, više od million građana putovalo je i boravilo na aerodromima širom zemlje. Uprava za bezbjednost saobraćaja saopštila je da se radi o najvećem broju ljudi od početka pandemije.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins  – u Sjedinjenim Državama je od koronavirusa oboljelo više od trinaest miliona ljudi. Od posljedica te bolesti preminulo je skoro 250.000 ljudi.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku