hamburger-icon

Kliker.info

Zbog hapšenje Midhata Salihovića Srebreničani najavili odgađanje dženaze!

Zbog hapšenje Midhata Salihovića Srebreničani najavili odgađanje dženaze!

05 Jula
14:34 2009

Hapšenje Midhata Salihovića po potjernici Okružnog suda u Bijeljini izazvalo je ogorčenje, revolt i oštre reakcije udruženja preživjelih Srebreničana, koja su jučer, u zajedničkom saopćenju, najavila mogućnost da se zbog ovog događaja otkaže dženaza oko 500 žrtva genocida zakazana za 11. juli.Najavljeno je i održavanje protesta pred Sudom BiH, o čemu će se konačna odluka donijeti danas.U jučerašnjem saopćenju udruženja ”Majke enklava Srebrenica i Žepa", ”Žene Podrinja”, ”Srebreničke majke” i ”Žene Srebrenice”, navodi se da su vlasti RS-a, i to baš pred dženazu, započele novi genocidd nad onima koji su preživjeli genocide 1995. godine.- Ovog puta rade to daleko perfidnije, na način da naše sinove, uglavnom svjedoke genocida koji se dogodio  1995. godine, sada potrpaju u zatvore i tako dovrše ono što su započeli prije 14 godina. Našoj djeci koja su rasuta diljem svijeta i ovih dana dolaze na dženazu u Potočarima gdje ukopavaju preostale kosti svoje braće, očeva i prijatelja ubijenih 1995.godine, vlasti RS pripremile su hapšenje i zatvore pod optužbom da su oni kobajagi činili zločine nad Srbima u Srebrenici – stoji u saopćenju.Od domaćih vlasti i međunarodnih predstavnika zatražena " je zaštita od progona

Inače,Midhat Salihović iz Bratunca, koji je rat proveo u Srebrenici, uhapšen je jučer na graničnom prijelazu u Orašju po potjernici Okružnog suda u Bijeljini, koja je za njim raspisana zbog sumnje da je navodno počinio ratni zločin.Salihovića je, naočigled porodice, uhapsila Granična policija i odmah je prevezen do Bijeljine. On se u BiH vraćao iz Švedske, gdje se nalazi na privremenom radu, kako bi 11. jula prisustvovao obilježavanju godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.- Ako sam za nešto kriv ne bježim od odgovornosti, ali kako sada vidim kriv sam jer sam preživio golgotu Srebrenice  – kazao nam je sinoć Salihović, koji je kasno sinoć je pušten na slobodu poslije saslušanja u Okružnom tužilaštvu u Bijeljina, gdje se branio šutnjom.

– Potjernica za Salihovićem raspisana zbog navodno počinjenih ratnih zločina. On nikada do sada nije bio obaviješten da se protiv njega u Bijeljini vodi bilo kakva istraga, niti je bilo kada pozivan da se javi Tužilaštvu i Sudu – izjavio je za naš list njegov advokat Džemail Bećirović.Salihović je do sada u više navrata dolazio iz Švedske u BiH i nikada nije imao bilo kakvih problema. U identičnoj situaciji, podsjeća Bećirović, našao se i nedavno oslobođeni Jusup Ahmetović, koji je također uhapšen, a da nikada nije pozivan da da izjavu u Tužilaštvu ili Sudu.- To jasno upućuje na zaključak da potjernice za Salihovićem i Ahmetovićem nisu jedine. Ogorčen sam načinom na koji se, mimo svih pravnih normi, proganjaju oni koji su preživjeli genocid u Srebrenici. Izgleda da je bijeljinski sud raspisao potjernice za svima koji su preživjeli genocid, želeći na , želeći na taj način dotući one koji nisu pobijeni – kaže Bećirović.  (Klikrer.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku