hamburger-icon

Kliker.info

Zbog Bosne i Hercegovine “zaratli” predsjednik i premijerka Hrvatske

Zbog Bosne i Hercegovine “zaratli” predsjednik i premijerka Hrvatske

18 Aprila
06:24 2010

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović  vratio se u Hrvatsku i u eksluzivnom razgovoru za Dnevnik Nove TV oštro odgovorio na optužbe premijerke Kosor i HDZ-a nakon njegovog službenog posjeta Bosni i Hercegovini.Žaljenje koje je Josipović izrazio zbog hrvatske politike u BiH tijekom devedesetih zasmetalo je predsjednici Vlade i HDZ-u. Tvrde da predsjednik krši Ustav, difamira Domovinski rat te narušava ugled Hrvatske.Hrvatski predsjednik ističe, kako bi, da to može opet ponoviti, sve učinio isto. ‘Mislim da je ova turneja bila vrlo važna za Hrvatsku prije svega, ali i za Hrvate u BiH. Po prvi put se dogodilo pomirenje na djelu’, istaknuo je Josipović. Na povratku u Zagreb, priznaje, nije očekivao ovakve reakcije. ‘Moram priznati da sam donekle očekivao zrelost Vlade u pristupu tom problemu’, kaže hrvatski predsjednik i dodaje kako je razočaran, jer su određene izrečene reakcije, smatra, pokazale nedostatak vizije za poziciju Hrvatske u međunarodnoj zajednici.

Posebno je istaknuo nedostatak vizije za odnos prema BiH, odnosno za tamošnji položaj Hrvata.'Moj govor im je otvorio vrata za ravnopravno sjedenje za stolom, da objedine snage i da se izbore za ono što im pripada, dakle jednaka ustavna prava’, smatra Josipović. Istaknuo je i kako nije realno bilo za očekivati da premijerka Kosor eventualno redigira njegov govor. ‘Premijerku sam dva dana prije puta pozvao na sastanak, no ona nije došla’, kaže hrvatski predsjednik. Dodaje kako je i put bio organiziran uz pomoć Vlade, odnosno diplomatsko-konzularne mreže te da nije bio nikakva tajna, no dodaje i kako ne zna zašto se nitko iz Ministarstva vanjskih poslova nije odazvao njegovom pozivu da zajedno otputuju u BiH.

‘Ne očekujem da me premijerka obaviještava o svim putovanjima’         Istaknuo je i kako bi volio da premijerka Kosor istu osjetljivost prema informiranosti pokaže i kada ona ide na put, istaknuvši kako on nije znao za sadržaj njezinog razgovora s američkim predsjednikom Barackom Obamom. ‘Niti ne očekujem da me o svakom detalju informira’, obrazložio je predsjednik Josipović.Za svoj govor u BiH, kaže kako je u skladu s hrvatskim Ustavom i mirotvornom vanjskom politikom Hrvatske, iako iz HDZ-a dolaze optužbe kako je njegov govor u suprotnosti s Deklaracijom o Domovinskom ratu. ‘To jednostavno nije točno. Te izmišljotine kako sam navodno govorio o agresiji i kako sam govorio da smo svi jednaki i da je Milošević jednak kao i mi, pa to su besmislice’, naglašava Josipović. Za napade bivših hrvatskih premijera, hrvatski predsjednik je istaknuo kako su pozvani na sastanak u Vladi ‘kako bi kroz njihova usta govorio netko drugi’.

Što se tiče njegovog izražavanja žaljenja tokom govora u Sarajevu, Josipović navodi kako je to bio dio pripremljenog govora, koji je premijerka Kosor, da se odazvala njegovom pozivu na sastanak, mogla isto tako čuti. Josipović poručuje i kako ‘ne bih promijenio mišljenje’, niti bi popustio eventualnim pritiscima.On jednostavno smatra da je takav njegov stav suština jedne nove politike, koja Hrvatsku afirmira kao europsku zemlju. Za izražavanje žaljenja se odlučio, kaže, jer to smatra primjerenim situaciji, a i zbog činjenice da je isprika više osobne naravi, kao i činjenice da on osobno nije sudjelovao u kreiranju politike 90-ih godina prošlog stoljeća, pa se stoga ne osjeća niti dužnim na toj se razini i ispričati.

Bježanje od problema i druga šansa          Isto tako, Josipović osudu svojeg govora od strane Vlade prije svega doživljava negativnim za Hrvatsku, dok je s druge strane dobio potporu SAD-a i međunarodne zajednice. ‘Ovo što je Vlada sad učinila, štetno je za Hrvatsku’, zaključio je.Istup Vlade i vođenje politike u BiH, predsjednik Josipović ocijenio je lošim te očitim kontinuitetom politike, koja je polovicu Hrvata otjerala iz BiH. Što se kršenja Ustava tiče i optužbi od strane HDZ-a, predsjednik je jasan, to je bježanje od problema. ‘Pozivam gospođu Kosor da u Saboru pokrene postupak za opoziv predsjednika. Spreman sam na to, ali ako gospođa Kosor s tim ne uspije, očekujem njezinu ostavku’, odlučno je poručio predsjednik Josipović.'Ne natječem se s gospođom Kosor, niti s premijerom, tko god da je. Mi imamo jasan ustavni odnos koji treba poštovati. Prema tome, ja sam uvijek isticao da je svaki uspjeh Vlade i moj uspjeh. Želim svaki dan zapljeskati Vladi na uspjehu, ako je to moguće’, zaključio je Josipović i dodao, ako Vlada nije na razini zadatka, da onda od pljeska neće biti ništa. S premijerkom, ističe na kraju, treba sjesti i porazgovarati te je još jednom ponovio, kako vjeruje da svatko zaslužuje drugu šansu. (Kliker.info-Dnevnik)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku