hamburger-icon

Kliker.info

Završena 14. Mostarska liska : “Malo blago” najbolja predstava stručnog žirija , publici najbolja “Odumiranje međeda”

Završena 14. Mostarska liska : “Malo blago” najbolja predstava stručnog žirija , publici najbolja “Odumiranje međeda”

01 Maja
07:32 2017

Veliku lisku – Grand prix za najbolju predstavu u cjelini 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” po ocjeni stručnog žirija osvojila je predstava “Malo blago” Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke, po tekstu Elen Marfi i u režiji Slađane Kilibarda.

Po ocjenama publike, najbolja je bila predstava domaćina – Narodnog pozorišta Mostar “Odumiranje međeda” Branka Ćopića u režiji Emira Kapetanovića, s prosječnom ocjenom 9,7, koja je osvojila Veliku mostarsku lisku publike.

Veliku mostarsku lisku za najbolju predstavu po ocjeni žirija medija osvojila je predstava “Malo blago” Gradskog pozorišta Jazavac iz Banja Luke, saopštili su iz Narodnog pozorišta Mostar.

Veliku Lisku za najbolju režiju – plaketu “Ahmet Obradović” po odluci stručnog žirija osvojio je Zijah A. Sokolović za predstavu “Demokracija”, tekst i režija: Zijah A. Sokolović, produkcija: TheArto, Udruga Riječi / Prave / Predstave, Zagreb – Yugoart, Beograd. Po ocjeni stručnog žirija, Velika Liska za najbolju glumicu pripala je Slađani Zrnić za ulogu Lane u predstavi “Malo blago” Gradskog pozorišta Jazavac, Banja Luka, dok je Velika Liska za najboljeg glumca pripala Borku Periću za ulogu Frane u predstavi “Jedan sluga, dva gospodara” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, u režiji Vite Taufera.

Posebna nagrada stručnog žirija Velika mostarska Liska pripala je Ajli Hamzić, glumici Narodnog pozorišta Mostar. Zbog nagrade je bila presretna, jer ta je nagrada, kaže Hamzić, dokaz da ide pravim putem i nada se da će tim putem nastaviti i u budućnosti. “Posebnom nagradom žiri nagrađuje glumicu Narodnog pozorišta Mostar Ajlu Hamzić. Želimo da joj ova nagrada bude ohrabrenje i poticaj u daljem radu i glumačkom razvoju prepoznajući u njoj ne samo talenat i glumački potencijal, nego i novu energiju koja osvježava i privlači pažnju”, navodi stručni žiri u obrazloženju nagrade.

Nagrade za predstavu “Malo blago”, kao i nagradu za najbolju glumicu ostvarenu u ovoj predstavi, na svečanosti je preuzela glumica Slađana Zrnić: “U ime Gradskog pozorišta Jazavac i u ime umjetničkog direktora Ljubiše Savanovića zahvaljujemo se zbog dvije stvari: ovo je nova predstava i naše prvo gostovanje izvan Banja Luke je bilo u Mostaru. Kad primite ovakvu nagradu, to je nešto fenomenalno i za nas i za predstavu. Druga stvar zbog koje se zahvaljujemo je što je ovo velika nagrada. Ovo je 10 godina postojanja GP Jazavac Banja Luka, i ovakve nagrade samo mogu da nam daju vjetar u leđa”.

Nagradu za najbolju predstavu po ocjeni publike “Odumiranje međeda”, preuzeo je direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović, koji se posebno zahvalio publici. “Vi dajete smisao svemu onome što radimo i upravo to činimo zbog vas. Nagrada nas je iznenadila i izuzetno, izuzetno obradovala”, rekao je Mujkanović, zahvaliviši se reditelju Emiru Kapetanoviću, dramaturgu Dženanu Medanoviću, scenografkinji i kostimografkinjiti Lani Lončarević… “Najviše hvala onima koji su najzaslužniji za nagradu, a to su moje kolege iz sektora Drame NPM-a, glumcima NPM-a, osoblja tehnike, administracije… Ovo je njihova nagrada”, rekao je Mujkanović.

Stručni žiri ove je godine radio u sastavu: Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić; žiri medija: Maja Begtašagić (predsjednica), Kristina Ljevak i Rijad Durkić te žiri publike Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

Predsjednik stručnog žirija Ademir Kenović je 14. “Mostarsku lisku” svečano proglasio zatvorenom.

“Pozorište postoji u onom svom ozbiljnom dijelu da nam pokaže kakav je ambijent u kojem živimo, a u onom svom veselom dijelu da stvara ambijent u kojem će se svi osjećati bolje, da stvara ambijent kako bi trebalo biti i kako bi moglo biti. Ovaj festival radi i jedno i drugo svojom toplinom, energijom i trudom mnogo snažnije nego što je to i vidljivo. Zbog toga imam želju da ne kažem da ovaj festival proglašavam zatvorenim, nego da svima poručim da doprinesu svi u Mostaru, u Hercegovini, u Bosni i Hercegovini, da ovaj festival bude još otvoreniji nego što je bio do sada”, rekao je Kenović.

Voditelj ceremonije zatvaranja festivala bio je glumac NPM-a Emir Spahić. Direkcija festivala je po prvi put, želeći publici ponuditi nešto novo i drugačije i u stilu igre i u tehničkom smislu, ugostila predstavu iz Slovenije “Stari klovni” Slovenskog narodnog gledališča Nova Gorica uz titlovani prevod, koja je, nakon početnih tehničkih poteškoća s titlovima, i zatvorila 14. “Mostarsku lisku”.

Direkcija festivala, organizatori – Narodno pozorište Mostar, zahvaljuju se svima koji su bili i ostali uz festival “Mostarska liska”, a posebno publici te medijima.

Dobitnici Zijah A. Sokolović i Borko Perić iz opravdanih razloga nisu mogli biti na završnoj noći 14. “Mostarske liske” u Narodnom pozorištu Mostar, pa su njihove izjave pročitane na svečanosti dodjele nagrada.

(Kliker.info-StarMo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku