hamburger-icon

Kliker.info

Zavirivanje u dubine : Naučnici potvrdili šta se nalazi unutar Mjeseca

Zavirivanje u dubine : Naučnici potvrdili šta se nalazi unutar Mjeseca

12 Oktobra
04:35 2023

Suprotno ranijim pričama, nakon iscrpne studije, rezultati objavljeni nedavno zapravo su otkrili da je Mjesečevo jezgro zapanjujuće slično Zemljinom – sa čvrstom unutrašnjom kuglom koja ima gustinu sličnu željezu.

“Ovo otkriće pomaže u rješavanju trajne debate”, primjećuje Arthur Briaud iz francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja. Priroda Mjesečevog srca, bilo rastopljenog ili čvrstog, drži ključ za otključavanje Mjesečeve historije i, shodno tome, hronike Sunčevog sistema.

Briaud i njegov tim naglašavaju značaj ovog otkrića: “Naši rezultati dovode u pitanje evoluciju Mjesečevog magnetnog polja zbog njegove jasne demonstracije postojanja unutrašnjeg jezgra, dajući značajan uvid u vremensku liniju lunarnih događaja tokom ranog Sunčevog sistema.”

Zavirivanje u dubine

Unutrašnjost nebeskih objekata može se najbolje razumjeti kroz seizmičke podatke. Potresi proizvode akustične valove koji, nakon interakcije s unutarnjim materijalima, nude uvid u jezgro objekta.

Korišteni su podaci iz misije Apollo, ali je njihova ograničena rezolucija predstavljala izazove u određivanju stanja unutrašnjeg jezgra. I čvrsti i fluidni modeli jezgra izgledali su uvjerljivim sa uvidima Apolla.

Uz pedantan pristup, Briaud i njegov tim su ažurirali podatke iz raznih lunarnih misija i laserskih eksperimenata. Zatim su uporedili ove podatke sa različitim osnovnim modelima kako bi utvrdili najtačniju reprezentaciju.

Poznato jezgro

Njihovo pedantno istraživanje otkrilo je intrigantne uvide. Otkrili su aktivno prevrtanje duboko unutar Mjeseca, što sugerira da gušći materijali tonu, dok se lakši dižu. Ova teorija preokreta, koja objašnjava specifične elemente vulkanske regije na Mjesecu, sada nalazi više utemeljenja.

Nadalje, utvrdili su da Mjesečevo jezgro uvelike podsjeća na Zemljino, a sastoji se od vanjskog fluidnog sloja i čvrstog unutrašnjeg jezgra. Gustine koje su pronašli su zapanjujuće bliske željezu, piše Curiosmos.

Zanimljivo je da je studija iz 2011. koju je vodila NASA-in Renee Weber došla do sličnog zaključka koristeći napredne seizmološke tehnike. Briaudov tim vjeruje da njihovi rezultati učvršćuju ta ranija otkrića, čineći uvjerljiv argument za lunarno jezgro nalik Zemlji.

Razumijevanje Mjesečevog jezgra ima implikacije na njegovu magnetsku historiju. Znali smo da je Mjesec nekada imao snažno magnetno polje, koje je počelo opadati prije oko 3,2 milijarde godina. Nova otkrića mogu razjasniti razloge za ovaj pad. Dok se ljudi pripremaju za još jednu posjetu Mjesecu, šanse da se ovi zaključci seizmički potvrde mogu biti iza ugla.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku