hamburger-icon

Kliker.info

Zauzimanje startnih pozicija : Kandidati za predsjednika SDA Izetbegović, Zvizdić i Mehmedović

Zauzimanje startnih pozicija : Kandidati za predsjednika SDA Izetbegović, Zvizdić i Mehmedović

30 Marta
02:09 2019

Kongres Stranke demokratske akcije bit će održan u septembru ove godine, a to bi sutra trebao potvrditi i Glavni odbor koji se održava u hotelu Holiday. Na Kongresu će biti biran predsjednik SDA, zamjenik predsjednika, potpredsjednici, članovi Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Suda časti.

Kako navodi NAP već sada se govori o mogućim kandidatima za predsjednika SDA. Osim aktuelnog predsjednika Bakira Izetbegovića, najozbiljniji kandidati su Denis Zvizdić koji je i potpredsjednik SDA i Šemsudin Mehmedović, dugogodišnji istaknuti kadar SDA.

Odnosi unutar SDA poljuljani su i zbog procesa traženja partnera za vlast odnosno jedni su za Demokratsku frontu, a drugi za Savez za bolju budućnost dok Izetbegović priželjkuje oba ova partnera kako ne bi otežavao svoju poziciju unutar stranačkog vrha birajući “jednu stranu” uoči Kongresa.

Prošli Kongres održan je 26. maja 2015. godine kada je za predsjednika SDA izabran Izetbegović, koji je do tada bio zamjenik predsjednika SDA. Izetbegović je postao treći predsjednik SDA, nakon Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića.
I na prošlom Kongresu Izetbegović je imao protukandidate Šemsudina Mehmedovića i Irfana Ajanovića. Izetbegović je dobio 590 glasova, Šemsudin Mehmedović 159 i Irfan Ajanović 4 glasa. Glasalo je 755 delegata, dva listića bila su nevažeća.

I četiri godine poslije unutar SDA postoji mišljenje da se ona mora iznutra reformisati i da se odluke ne mogu više donositi unutar uskog kruga ljudi stranačkog vrha. U prilog tome je i što je nekadašnja praksa SDA bila da se sve važnije odluke donose na Glavnom odboru stranke, a sve su rjeđe i rjeđe sjednice tog tijela.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku