hamburger-icon

Kliker.info

Zatvori u BiH postali odmarališta!

Zatvori u BiH postali odmarališta!

16 Juna
15:51 2008

Nakon niza neprimjerenih slučajeva zabilježenih u zatvorima u FBiH, poput omogućavanja osuđenom silovatelju da radi u školi u Bugojnu, svakodnevnog odlaska osmorice osuđenih ubica na rad izvan zatvora u Mostaru, boravka ratnog zločinca na utakmici… u javnosti se stekao utisak da su se naši zatvori pretvorili u odmarališta. Sve su žešće kritike građana da osuđeni kriminalci, umjesto u zatvorima, više vremena provode na ulici, u baštama kafića, riječju, na slobodi.

Federalni ministar pravde Felkis Vidović u razgovoru za "Dnevni avaz" najavljuje korjenite reforme sektora izvršenja krivičnih sankcija u zatvorima. Kaže da je prepoznat glas javnosti te da će u narednih mjesec dana u redovnu parlamentarnu proceduru uputiti zakonska rješenja koja bi konačno trebala uvesti reda u naše zatvore.

Vidović ocjenjuje da je bilo dosta propusta, da je riječ o izuzetno zapuštenom sektoru i u zakonskom smislu, ali i kada se radi o uvjetima u kaznenim zavodima. Zato će se pristupiti reformi cijelog zakonskog okvira koji regulira sektor izvršenja kaznenih sankcija.

– To su Kazneni zakon, Zakon o izvršenju kaznenih sankcija i Zakon o kaznenom postupku. Desit će se niz izmjena. Pooštrit ćemo, između ostalog, procedure u vezi s korištenjem tzv. vanzatvorskih pogodnosti, koje zatvorenicima omogućavaju izlaske iz zatvora. Sve što bude zahtijevalo dopunu ili izmjenu bit će u prijedlogu novog zakona – kaže Vidović.

Na naše pitanje hoće li ubuduće biti napravljena selekcija, kako bi se spriječilo da na slobodu izlaze silovatelji, ratni zločinci, ubice, Vidović je odgovorio potvrdno.

– Znam da je bilo rasprave o tome. Potaknuti smo određenim događajima, poput primjera da osuđeni silovatelj radi u školi. Mora se razmišljati o kategorizaciji prijestupa. Bit će oštar pristup u tome ko može koristiti vanzatvorske pogodnosti – kaže Vidović.

Ministar Vidović potvrdio je da je, nakon posljednjih događanja, naloženo da se prestane s praksom izdavanja vanzatvorskih pogodnosti zatvorenicima, koje im omogućavaju izlaske na dopust izvan zatvora.

– Istina, postojeće vanzatvorske pogodnosti nastavit će se koristiti. Ali, do izmjena postojećeg zakonskog okvira, pooštrit ćemo način izdavanja vanzatvorskih pogodnosti. Radit ćemo na sprečavanju zloupotrebe dok ne donesemo strožije propise – kaže Vidović.

Faruk Vele (Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku