hamburger-icon

Kliker.info

Zatvorena birališta u Izraelu : Mrtva utrka desničarskog Likuda Benjamina Netanyahua i Cionističke unije Isaaca Herzoga !

Zatvorena birališta u Izraelu : Mrtva utrka desničarskog Likuda Benjamina Netanyahua i Cionističke unije Isaaca Herzoga !

17 Marta
22:07 2015

mrtvatrka12Zatvorena su birališta na prijevremenim izborima u Izraelu, a izlazne ankete ukazuju na tijesnu utrku između desničarskog Likuda Benjamina Netanyahua i Cionističke unije lidera opozicije Isaaca Herzoga.Prema prvim neslužbenim informacijama, i Likud i Cionistička unija bilježe bolje rezultate od onih koji su predviđeni anketama, izvještava iz Tel Aviva reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

“I Netanyahu i Herzog bilježe sjajan rezultat. Ankete su predviđale Netanyahuu 22 mjesta u parlamentu, a sada je riječ o 28. Herzog umjesto 26 dobija 27. Zanimljivo je da je udružena arapska lista dobila koliko su ankete predviđale – 13 mjesta”, javlja Hrga koja je ranije izvijestila da to znači da će arapska lista imati treću poziciju u Parlamentu, što se nikada prije nije desilo.

Arapske političke stranke u Izraelu su prvi put dogovorile zajednički nastup s obzirom na to da je donesen zakon kojim je podignut cenzus za ulazak u Parlament. Yesh Atid (Ima budućnosti), stranka Yaira Lapida, bivše TV-zvijezde, imat će 12 mjesta u Parlamentu.„Lapid će biti vrlo važan. Moshe Kahlon i njegova stranka Kulanu dobili su 10 mjesta, dva više nego što su ankete predviđele.“

Različiti pogledi na budućnost Izraela

Vladajući konzervativni Likud, predvođen Netanyahuom, svoju kampanju zasnovao je na sigurnosti i odbrani od najvećeg neprijatelja Izraela, Irana, a prema Palestincima zauzima tvrdolinijaški stav i tvrdi da Palestina neće biti osnovana ako Netanyahu ponovno bude na toj funkciji.

Najveći rival je koalicija Cionistička unija, lidera laburista Isaaca Herzoga i Tzipi Livni, šefice stranke centra Hatnua, koji žele ispitati mogućnost obnove mirovnih pregovora sa Palestincima i popraviti odnose s Bijelom kućom, a fokusirali su se na obećanja srednjoj klasi, suočenoj sa visokim troškovima života.

Izborna komisija ranije je zabranila obraćanje Netanyahuu nakon što je glasao, dok ga je njegov glavni protivnik Isaac Herzog nazvao ‘lažljivcem’.

“Ono što je senzacionalno je da je Hamas preko Facebooka pozvao sve palestinske birače u Izraelu da izađu na izbore i daju svoj glas za arapsku listu”, javila je ranije Hrga.

Tradicionalno, Palestinci ne izlaze na izraelske izbore, ali glasačko tijelo je bilo jako mobilizirano do te mjere da je čak izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman izjavio da su oni sada opasnot po Izrael, a Netanyahu je rekao Izraelci da masovno izađu na izbore i ne dozvole da arapska lista napravi dobar rezultat.

Centar odlučuje

Netanyahu je u utorak na svom glasačkom mjestu u Jerusalemu obećao da, ako dobije novi mandat, neće stvarati koalicijsku vladu s ljevicom, nakon što je večer prije najavio da, bude li ponovno izabran, neće dopustiti stvaranje palestinske države.

“Neće biti vlade nacionalnog jedinstva s laburistima. Oformit ću nacionalističku vladu”, rekao je.

“Moguće je više raspleta ovih izbora, jer će sve ovisti o koalicijama. Prema većini procjenama, centar će odlučiti budući sastav vlade i budućeg premijera. Ako ova noć pokaže da Netanyahu ne zaostaje previše za lijevim blokom, to će otvoriti mogućnosti u sredini političkog spektra, a onda dolazimo do dvije stranke centra, a obje su nove”, izvijestila je ranije Hrga.

Jedna je Yesh Atid (Ima budućnosti) Yaira Lapida, bivše TV-zvijezde, koji je na prošlim izborima napravio senzacionalan rezultat, a sdruge strane tu je nova stranka Kulanu, koju predvodi Moshe Kahlon, bivši ministar koji je napustio Likud.

Izraelski predsjednik može dati mandat za sastavljanje vlade ne onom lideru stranke sa najviše glasova, nego lideru one stranke koja ima najveći koalicijski potencijal.

“Postoji i teoretska mogućnost da Natanayhu ode u oporbu, u varijanti da lider oporbe ode sa dvije-tri ultradesne stranke uz stranku Moshe Kahlona, on može praktiči Netanyahua izgurati sa vlasti”, javlja Hrga.

‘Nadamo se miru u Gazi’

Palestinci, koji žive na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, prate izbore u Izraelu, ali bez optimizma.

„Uvijek čekamo novu Vladu, nove izbore, ali nikad ne vidimo ništa pozitivno. Sve su to cionističke stranke. Takmiče se međusobno u otimanju palestinske zemlje, ubijanju Palestinaca i kontroli nad svetim mjestima, uključujući Jerusalem“, kaže Ali Salah, stanovnik Ramallaha.

Um Jihad, njegova sugrađanka, dodaje:  „Nikada nećemo doživjeti pravdu. Mi, Palestinci, nikada nećemo prihvatiti bilo kojeg izraelskog ministra, jer ko god da dođe počinit će još više zločina. Izrael ne može izabrati nikoga ko bi bio dobar prema Palestincima.”

„Sve čemu se nadam je da nova Vlada donese mir Pojasu Gaze kako bi smo živjeli u miru na ovoj zemlji“, mišljenja je Mahmoud al-Thaloli, stanovnik Gaze.

„Nadamo se da će biti šanse za mir i pregovore, ali ne očekujem ništa ni od izraelske Vlade niti od izraleskog naroda“, navodi stanovnica Gaze Ranin al-Nawajha.

Formiranje koalicije

Do prijevremenih izbora došlo je nakon što je premijer Benjamin Netanyahu smijenio dvoje ministara u Vladi iz stranaka centra, s kojima je bio u koaliciji.

Nakon saopćavanja konačnih rezultata glasanja, predsjednik Izraela Reuven Rivlin konsultirat će se sa svakom partijom predstavljenom u parlamentu o njenim prijedlozima za premijera i birati mandatara za kojeg vjeruje da ima najbolje šanse da oformi koaliciju.

Oko 45,4 posto registriranih glasača u prvih devet sati glasalo je za saziv izraelskog parlamenta, takozvanog Knesseta, javila je Državna izborna komisija, prenose agencije.Pravo glasa ima 5,88 miliona birača, a biraju 120 zastupnika na više od 10.000 biračkih mjesta. Od 26 političkih stranaka koje sudjeluju u izbornoj utrci, izglede za ulazak u Parlament, prema anketama, ima njih 11.

Rok za to je najviše 42 dana, a u slučaju da prvi mandatar ne uspije, zadatak se povjerava drugom.U slučaju tijesnih izbornih rezultata, izraelski predsjednik može predložiti i formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku