hamburger-icon

Kliker.info

Zatvaranje balkanske rute : Slovenija od ponoći primjenjuje “Šengen”

Zatvaranje balkanske rute : Slovenija od ponoći primjenjuje “Šengen”

09 Marta
08:28 2016

sengen7Slovenija od ponoći ponovo u potpunosti primenjuje Šengenski sporazum na svojoj granici sa Hrvatskom, javila je slovenačka agencija STA i navela da je to u skladu sa dogovorom o zatvaranju balkanske migrantske rute, koji je postignut na samitu EU-Turska u ponedeljak.

Ova agencija prenosi da policija dozvoljava ulaz u Sloveniju samo strancima sa validnim putnim dokumentima, osobama koje izraze želju da zatraže međunarodnu zaštitu i pojedincima kojima je potrebna humanitarna nega.

Slovenački premijer Miro Cerar je nakon samita u Briselu poručio da balkanske migrantske rute više nema i da će Slovenija ubuduće u zemlju puštati samo one koje imaju odgovarajuća dokumenta za ulazak u šengensko područje.

“Samit je uputio vrlo jasnu poruku svima onima koji krijumčare izbeglicama i ilegalnim migrantima da balkanska ruta više ne postoji”, rekao je Cerar..

U zaključcima skupa navedeno je da se “nezakoniti tokovi migranata završavaju”, dok je predlog zaključka da je “balkanska ruta od sada zatvorena”, za koji se zauzimala i Slovenija, ispušten, ali Cerar je kazao da je smisao zaključka s kojim su se na kraju svi složili – zapravo isti.

“Istina, zaključak je ponešto preformulišan, ali je smisao još uvek isti, balkanske rute za ilegalne migracije više nema”, kazao je slovenački premijer.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku