hamburger-icon

Kliker.info

ZASTOJ Ren: Nema sporazuma s BiH bez napretka u reformama

ZASTOJ Ren: Nema sporazuma s BiH bez napretka u reformama

09 Novembra
07:44 2006

Bosna i Hercegovina u posljednjoj godini nije dovoljno napredovala kako bi mogla nastaviti približavanje Evropskoj uniji, zaključak je jučer objavljenog izvještaja Evropske komisije o napretku u ispunjavanju uvjeta i obaveza koje je BiH preuzela na putu ka članstvu u EU.
Zbog nikakvog ili djelimičnih pomaka u ključnim zahtjevima Unije, ne može se, i kada se završi tehnički dio pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU, preporučiti njegovo potpisivanje s BiH, ukoliko se ti zahtjevi ne ispune.

 

Evropski komesar za proširenje Oli Ren (Olli Rehn) potvrdio je to jučer i prilikom objavljivanja izvještaja o napretku zemalja koje su u procesu integracija.
– BiH je napravila ograničeni napredak. Iako pregovori o Sporazumu s BiH idu uglavnom dobro i mogli bi uskoro biti okončani, potpisivanja Sporazuma neće biti dok se ne postigne napredak u ključnim oblastima – kazao je Ren u Briselu.
Govoreći o nastavku procesa proširenja EU na zemlje među kojima je i BiH, Ren je istaknuo kako je postignut novi konsenzus unutar EU da se nastavlja s proširenjem, ali uz rigoroznije kriterije i snažnije uvjetovanje u ranijim fazama dogovora o pristupu.
– Poučeni iskustvom iz posljednjeg proširenja, posebno ćemo obratiti pažnju na problem korupcije u zemljama koje su u ranim fazama integracija – kazao je Ren.

 

Izvještaj o napretku u BiH, koji je jučer uručen bh. vlastima, detaljno razrađuje stanje u reformama koje zahtijeva EU. Ključni problem reforme policije, kako se navodi u izvještaju, nastao je "zbog stavova Republike Srpske".
Šef Delegacije Evropske komisije u našoj zemlji Dimitris Korkulas (Kourkoulas) kopiju izvještaja uručio je Osmanu Topčagiću, direktoru Direkcije za evropske integracije BiH.
– Ovaj dokument može biti svojevrsna alatka na osnovu koje nove bh. vlasti mogu odrediti svoje prioritete u narednom periodu – istakao je Korkulas na pres-konferenciji. Ističući nove stavove EU o proširenju, Ren je naglasio da su vrata Unije i dalje otvorena, ali da ulazak sada više zavisi od "kvaliteta ispunjavanja uvjeta, a ne od brzine".
Kada su u pitanju ustavne promjene u BiH, one se ne spominju kao uvjet, ali se naglašava da je reforma Ustava neophodna za uspostavljanje funkcionalnije države.

 

(Dnevni avaz)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku