hamburger-icon

Kliker.info

Zašto predsjednik SDA traži spas od smjene: Priprema li Tihić tihi puč protiv Silajdžića?

Zašto predsjednik SDA traži spas od smjene: Priprema li Tihić tihi puč protiv Silajdžića?

11 Novembra
06:30 2006

Sulejman Tihić teško se miri sa činjenicom da je na proteklim izborima doživio potpuni fijasko i da to za sobom povlači sve glasnije zahtjeve unutar SDA za njegovu ostavku na mjesto prvog čovjeka stranke. Efektnu pobjedu Harisa Silajdžića, koji je od njega dobio čak 250 posto više glasova, Tihić pokušava medijskom kampanjom praktično delegitimirati, podlo tvrdeći da on nije izgubio od Silajdžića, već od "Avaza".Kao da je neko iz "Avaza", umjesto birača, ubacio u glasačke kutije više stotina hiljada glasova za Silajdžića.  Naravno, Tihić je svjestan da javnost prepoznaje njegove političke ublehe i da njegov odlazak sa čela SDA ima brojne pristalice u bazi i rukovodstvu stranke. Zato je on svu svoju energiju usmjerio u dva, po svemu, destruktivna pravca.
Najprije, ekspresnom sudskom zaštitom znaka SDA, on svojim oponentima u stranci šalje poruku da neće priznati nikakve argumente i da će ostati na čelu SDA. I to po cijenu njene podjele i svođenja na mizernu mjeru uništenog Lagumdžijinog SDP-a.
Druga, još opasnija priča koja dolazi od Tihića jeste njegovo problematiziranje briljantnog izbornog trijumfa Harisa Silajdžića. Naime, teza da su Tihića pobijedili neskloni mediji i mangupi u vlastitim redovima, a ne Silajdžićeva harizma i nesporni ugled u bošnjačkom biračkom tijelu, perfidna je uvertira u plan uklanjanja Silajdžića iz državnog Predsjedništva.

Naime, Tihić računa da će brzim usvajanjem aprilskog paketa ustavnih promjena u Parlamentu BiH – za šta ima podršku Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije – stvoriti novu ustavnu situaciju koja propisuje izbor članova Predsjedništva BiH u Parlamentu, a ne neposrednim izjašnjavanjem birača. Time bi jednim udarcem uklonio Silajdžića iz predsjedničke fotelje, a sebi otvorio prostor da tihim pučem uđe u Predsjedništvo BiH.
Ovaj opasni scenarij poništavanja izborne volje ogromne većine Bošnjaka nema nikakve šanse ako su prema njemu upereni reflektori javnosti. Tihić to zna i zato pokušava ušutkati novinare i novine koji argumentirano ukazuju na sve njegove promašaje, prevare i podmetanja.

Fadil MANDAL (Dnevni avaz)

Najteži udarac od Bakira

Na posljednjoj sjednici Predsjedništva ove stranke zahtjev za odlazak Sulejmana Tihića sa čela SDA iznio je i Bakir Izetbegović, aktuelni potpredsjednik SDA. Ovakav Bakirov zahtjev ima ogromnu političku i moralnu težinu iz više razloga.
Prvo, Bakir je u predizbornoj kampanji pokazao iznimnu lojalnost Tihiću, te ga ovaj sada ne može optuživati da ga je Izetbegović, poput drugih, navodno iznutra rušio. Drugo, Bakirov zahtjev ima težinu i zbog toga što se radi i o Alijinom sinu koji važi kao apsolutni autoritet i garancija da SDA ide putem svog osnivača.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku