hamburger-icon

Kliker.info

Zašto je nezadovoljan Fahrudin Radončić : U dogovoru s Bakirom Alispahićem u Vladu FBiH vraća Trhulja?!

Zašto je nezadovoljan Fahrudin Radončić : U dogovoru s Bakirom Alispahićem u Vladu FBiH vraća Trhulja?!

16 Oktobra
17:02 2016

Farooo5Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić potvrdio je prošlog tjedna, u intervjuu za „Nezavisne novine“, kako će ta stranka podržati rekonstrukciju Vlade Federacije BiH, ukoliko to budu željeli i njihovi koalicijski partneri iz SDA.

Radončić je, prethodno, u više javnih istupa, kazao da nije zadovoljan dinamikom provođenja reformi i najavio kako će inzistirati da se infrastrukturni radovi moraju nastaviti. Konkretno je kritizirao izgradnju hidroelektrane Vranduk, navodeći da taj projekat stagnira, zbog čega treba tražiti odgovornost nadležnih ljudi.

„Nadležni ljudi“, na koje je mislio Fahrudin Radončić, nalaze se, prema informacijama „Slobodne Bosne“, u federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije, na čijem je čelu Nermin Džindić.

Iako je na ministarsku poziciju imenovan prije godinu dana, formalno kao kandidat SBB-a, Džindićev je izbor predstavljao kompromisno rješenje, u dogovoru sa predstavnicima SDA, budući da je on slovio kao kadar iznimno blizak federalnom premijeru Fadilu Novaliću.

Naknadno se, uistinu, pokazalo, da je ministar Džindić lojalniji premijeru Novaliću nego svom nominalnom stranačkom šefu, zbog čega bi Radončić od čelnika SDA vrlo brzo mogao tražiti podršku za njegovu smjenu.

Prema istim izvorima, Fahrudin Radončić planira da za nasljednika Nermina Džindića predloži ranijeg federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja koji je, opet, na tu funkciju imenovan iz kadrovske kvote SDA, a zapravo na preporuku Bakira Alispahića.

Nakon što je najuren iz SDA, Bakir Alispahić je posljednjih mjeseci neformalni politički angažman nastavio u Demokratskoj fronti, koju je zdušno podržavao, sve do objave rezultata lokalnih izbora.

Kada je Bakir Alispahić shvatio da je stranka Željka Komšića doživjela debakl (računajući i kandidate koje je on osobno „instalirao“ u DF- poput profesora Gorana Kovačevića, kojeg je u sarajevskoj općini Novi Grad do nogu porazio SDA-ov Semir Efendić), odlučio je okrenuti se starim partnerima.

Premda bi se, s vremena na vrijeme, našao na udaru „Dnevnog avaza“, Bakir Alispahić i Fahrudin Radončić su godinama bili u dobrim privatnim i poslovnim odnosima.

Transkripti prisluškivanih Radončićevih razgovora otkrili su, između ostalog, da je predsjednik SBB-a često bio u kontaktu s Alispahićem i da su razmjenjivali povjerljive informacije.

Alispahić je u tim razgovorima Radončiću govorio „šefe“, a druženje su nastavili i nakon što je lider SBB-a izašao iz pritvora.

Prema informacijama „SB“, na nedavno održanom sastanku Alispahić i Radončić su razgovarali da Džindića zamijene Trhuljem, jer su obojica podjednako zainteresirani za resor energetike i industrije, a naročito namjenske, koju je Bakir Alispahić u vrijeme ministarskog mandata Erdala Trhulja stavio pod svoju punu kontrolu.

Podsjetimo da je Bakir Alispahić nadzor nad poduzećem „Pretis“ preuzeo u ljeto 2011., kada je na njegov prijedlog za generalnog direktora postavljen Hajrudin Pezo, dugogodišnji financijski direktor u Alispahićevoj privatnoj kompaniji AC Quattro.

„SB“ je prije tri godine objavila da su tadašnji federalni premijer Nermin Nikšić i resorni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj odobrili menadžmentu Pretisa kredite bez pokrića u ukupnom zbiru od oko 13 milijuna maraka, odnosno, da su jedni te isti izvozni poslovi višestruko kreditirani iz federalnog proračuna?!

U to je vrijeme Bakirov sin Haris Alispahić bio predsjednik Nadzornog odbora tvornice „Igman“ u Konjicu.

Alispahićevo upravljanje iz sjene nad dijelom namjenske industrije završeno je prestankom mandata Erdala Trhulja, ali i bivšeg federalnog premijera Nermina Nikšića, kojem se priklonio poslije definitivnog razlaza sa kolegama iz SDA.

Nakon SDA, SDP-a i DF-a, Bakiru Alispahiću još je samo ostalo da izgubljene političke i poslovne veze pokuša oživjeti uz pomoć Radončićevog SBB-a.

(Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku