hamburger-icon

Kliker.info

Zarobljeni milionski depoziti : Bobar banka ide u likvidaciju, većina radnika na ulicu

Zarobljeni milionski depoziti : Bobar banka ide u likvidaciju, većina radnika na ulicu

23 Decembra
16:05 2014

Bobarsal55Bobar banka ide u likvidaciju, odlučila je Agencija za bankarstvo RS, nakon što je prihvatila izvještaj privremenog upravnika o finansijskom stanju i perspektivi ove banke. Ovom odlukom Bobar banci je oduzeta dozvola za rad, a bez posla ostaje 206 radnika.Bobar banka je prezadužena, nelikvidna i ne može ispunjavati svoju funkciju, stoji u nalazu privremene uprave, te joj je iz tog razloga Agencija za bankarstvo RS oduzela dozvolu za rad i pokrenula postupak likvidacije, kaže direktorica Agencije, Slavica Injac.

˝Od danas banka više nema dozvolu za rad. Znači, neće se moći baviti bankarskim poslovima, ona ostaje pravni subjekat i baviće se isključivo naplatom potraživanja da bi se što više depozita ove banke isplatilo˝, ističe Slavica Injac.U Bobar banci ostalo je zarobljeno oko 250 miliona KM depozita, od čega su čak 90 miliona depoziti građana. Depoziti preko 50 hiljada KM isplaćivaće se u zavisnosti od priliva sredstava, a svi osigurani depoziti do 50 hiljada KM biće isplaćeni najkasnije do 21. februara 2015., od strane Agencije za osiguranje depozita BiH i to na tri moguća načina, kaže direktor Agencije Josip Nevjestić.

˝Prvi način je isplata depozita na licu mjesta, drugi je da klijent izrazi želju da prebaci taj depozit u neku treću banku i treća varijanta je da ostavi taj svoj depozit, ukoliko želi, u banci koju mi zovemo banka agent – u ovom slučaju, nakon sprovedene zakonske procedure izbora te banke, radi se o Unicredit banci a.d. Banjaluka˝, pojašnjava Injac.

Interventni tim Agencije za bankarstvo konstatovao je neslaganje podataka iz evidencije banke sa stvarnim stanjem, o čemu je obaviješteno Okružno tužilaštvo u Bijeljini, ali nije precizirano o čemu se radi. Likvidacijom banke od danas kreće i naplata kredita svih dužnika, dok će se za redovne platiše pronaći adekvatno rješenje u vidu prodaje tih kredita drugoj banci.

A prestankom rada Bobar banke većina od 206 radnika ostaje bez posla, kaže privremeni upravnik Savo Ševaljević.

˝Mi ćemo zadržati jedan određeni broj radnika, po mojoj procjeni otprilike četvrtina bi trebalo da ostane, a ovi ostali će morati na biro˝, kaže Ševaljević.Činjenica je da je Bobar banka propala u roku od mjesec dana i da su u njoj ostali zarobljeni milionski depoziti javnih preduzeća i lokalnih zajednica, ali u Agenciji za bankarstvo RS-a ne smatraju se odgovornim, iako su još prije dvije godine nezavisni revizori utvrdili niz nepravilnosti u poslovanju ove banke. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku