hamburger-icon

Kliker.info

Žarko Puhovski upozorava : Balkan je tinjajuća vatra!

Žarko Puhovski upozorava : Balkan je tinjajuća vatra!

12 Maja
14:42 2015

Puhovski3Profesor doktor Žarko Puhovski, penzionisani profesor političke filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, osnivač Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), pisac i politički analitičar, tvrdi za “Dnevni avaz” da se nakon masakra u Makedoniji i pogibije 22 osobe, među kojima i osam makedonskih policajaca, ne može reći da Balkan gori, ali da svakako tinja!

Slabe države

Prema njegovom mišljenju, kriza iz Makedonije neće se prelijevati na druge zemlje, jer je ta zemlja na dnu regiona i u nju se negativni utjecaji prelijevaju iz drugih država poput Kosova.

– Makedonija je žrtva nedopustivog grčkog nacionalizma, koji je odlučio da ta zemlja ne bude članica NATO-a. Jer da je Makedonija u NATO-u, ne bi se ove igre dešavale. Prije svega, ovdje se radi o katastrofalnoj slabosti Makedonije kao države, o izrazitoj slabosti njezine vojske i policije, ali u ovom trenutku i slabosti političkog korpusa etničkih Makedonaca koji su u međusobnim sukobima, što ih slabi. To je onda odličan materijal za manipulaciju i Srbije, i Kosova, ali i Skoplja. Strateški je pogođena točka (Kumanovo), jer se sada može govoriti da su ugroženi pripadnici i albanske i srpske i makedonske nacije. Time je postignut maksimalni efekt unošenja kaosa u cijelu okolinu – govori Puhovski.

Vjeruje da će situacija u Makedoniji i u budućnosti tinjati te da će se dešavati eksplozije poput posljednje. Sve se to dešava jer, kako kaže, makedonsko političko vodstvo nije u stanju voditi zemlju. Upozorava da “srpska strana” u ovom trenutku “igra na antimuslimansku histeriju”, dok sukob iz svojih razloga koristi i vlada u Skoplju. Sve to dovodi do činjenice da gerile mogu kontrolirati dijelove makedonskih gradova.

– Treba biti vrlo oprezan. No, umjesto eksplozija očekujem niz tinjajućih provokacija – dodao je.

Osvrćući se na jučerašnje ocjene iz MUP-a RS da bi se situacija iz Makedonije mogla prelijevati i na BiH, pogotovo u svjetlu nedavnog napada na Policijsku stanicu u Zvorniku, Puhovski je odgovorio u svom stilu:

– U Zagorju ima stara poslovica koja kaže “Budeš li đavola na zid slikao, sa zida će ti skočiti”. Tako nešto se događa. Njima bi dobro došlo malo treniranja strogoće prema muslimanima (Bošnjacima), jer to uvijek znači jačanje pozicije prema Sarajevu. Vi možete 500 puta reći: Mi nismo ti muslimani, mi smo neki drugi muslimani. Ali, znate, muslimani su muslimani. U Evropi postoji ta histerija. Pogotovo se nakon Pariza zaoštrila. RS to ružno, ali logično koristi. Kada kažem logično, mislim da ojača svoju poziciju. Ali, ružno jer ideja da govorite o muslimanima u cjelini, kao i kršćanima ili Makedoncima u cjelini, jeste katastrofalna. Nema interesa Kada je riječ o Balkanu, prema Puhovskom, najveći je problem to da imamo tri države koje naprosto ne funkcioniraju, a to su Makedonija i BiH, a iza njih je Kosovo.

Naglašava da u slučaju BiH i Makedonije “nema inozemnog interesa za rješavanje problema” te da “nema dovoljno domaćih snaga”.

– Interes SAD u BiH uopće ne postoji. Evropa je dala dosta suvisli prijedlog, što je u osnovu prijedlog hrvatske ministrice Vesne Pusić, ali EU nema dovoljno autoriteta u BiH. Amerikanci imaju dovoljno autoriteta, ali oni nisu dovoljno zainteresirani, što je paradoks. Da Obama pošalje šefa Stejt departmenta koji bi sedam dana bio sa svim vođama u BiH, došlo bi se do sporazuma. Ali, uz uvjet da Obama dođe na potpisivanje. To u ovom trenu nije realno. EU nije dovoljno efikasna. Zbog skandaloznog ponašanja Grčke, nije efikasna ni u Makedoniji – zaključio je Puhovski.

Dugo crkavanje u BiH

– Kada je riječ o BiH, ja vidim, nažalost, ništa drugo do dugo crkavanje, dok se ne pojavi vanjski interes da se ozbiljno stvari rješavaju. Očito nema bh. političara koji su u stanju doprinijeti rješenju.  a to znači da ne mogu naći rješenje. Dejton je zacementiran, a to je prestrašno. Dejton se može mijenjati samo izvanjskom intervencijom. Ali, ni Srbija ni Hrvatska nisu naročito zainteresirane – izjavio je Puhovski za “Avaz”.

F.Vele (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku