hamburger-icon

Kliker.info

Žarko Puhovski : Nemojmo se zavaravati, samo SAD i Obama mogu riješiti situaciju u Bosni i Hercegovini

Žarko Puhovski : Nemojmo se zavaravati, samo SAD i Obama mogu riješiti situaciju u Bosni i Hercegovini

11 Februara
14:27 2014

zagreb,010206zarko puhovski, hhofoto sasa midzor sucic-mag-Politički analitičar iz Hrvatske Žarko Puhovski ne vidi rješenje situacije u BiH bez uključenja EU i SAD-a koji bi okupili na dogovor bh. političare u prisustvu samog Baracka Obame. Puhovski se zalaže za osnivanje dvodomnog parlamenta, s građanskim i etničkim sazivom, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).
Na pitanje kakav rasplet očekuje, Puhovski je izjavio:„Raspleta nema i do raspleta neće doći. Situacija je u ovom trenutku po mom sudu neizmjenjiva zato što u tim prosvjedima nema nikakvih suvislih zahtjeva nego vikanje ‘dajte ostavke’ i ‘hoćemo policiju na našu stranu’, itd…, što ne rješava problem. Ono što je najgore od svega je da su prosvjednici tražili puštanje iz pritvora ljudi koji su spalili Državni arhiv BiH, što je loš znak za buduću kulturnu situaciju u BiH.“

Puhovski smatra da su prosvjedi počeli kao izraz pukog, slijepog očaja „koji ne može sam po sebi lebdjeti, nego se ispuni nekim plinom“.
„Taj plin, koji nad Bosnom lebdi, težnja je da se Bosna reorganizira i promijeni. Ta težnja, budući da se radi o neiskusnim političkim igračima, poprima radikalističke obrasce tipa unitarne BiH, pri čemu se dogodilo da su Dodik, hrvatski nacionalisti i premijer Milanović protiv toga“, izjavio je Puhovski i nastavio:

„Većinski narod je u prednosti da sebe može doživljavati i građanski u političkom smislu i socijalno osjetljivim, blaženo nesvjestan toga da to može imati politički negativne konsekvence po narode koji su u manjini u BiH. Zbog kokošjeg sljepila kojega većinski narodi često imaju, u BiH su Bošnjaci i Bošnjakinje u pravilu zastupali građansku opciju, dok ih nije osramotio SDP sa Lagumdžijom, sada su oni otvoreni socijalnim problemima, dok se u hrvatskom, odnosno srpskom dijelu BiH još uvijek socijalni problemi gledaju kroz etničke naočale. U Tuzli su u prosvjedima sudjelovali pripadnici sve tri nacije jer je Tuzla jedini dio BiH u kojem postoji neka vrsta multietničnosti.“

Puhovski preporučuje da je u ovom trenutku najbolje da Hrvatska i Srbija ništa ne rade:
„To su pokazali svojim nespretnim intervencijama premijera Milanovića, odnosno gospodina Vučića koje su više-manje svi osudili u BiH, pa čak i neki u EU. Jedino što EU može, je namamiti SAD da na neki način intervenira. Pošto je samo jedno rješenje sustava u BiH, a to je da se svi političari koji odlučuju, uglavnom izabrani po nacionalnom ključu, dovedu na jedno mjesto na kojem bi skupa s njima sjedio američki državni tajnik Carry, s obećanjem da će na potpis dogovora, ako ga postignu, doći predsjednik Obama. To je jedino što bi moglo pomaknuti situaciju iz mrtvila. Međutim, to u ovom trenutku nije moguće, jer SPD jednostavno nisu dovoljno zainteresirani za BiH. SAD se prema BiH ponašaju kao recimo 1992. ili 1993., čekaju da to netko drugi napravi, a nitko drugi to ne može.“

Već je 15 godina jasno da je Daytonski sporazum odličan sporazum za prekid rata i loš mirovni sporazum, kaže Puhovski i nastavlja:
„Taj sporazum treba promijeniti, to znači BiH koja bi imala parlament sa dva doma, u jednom domu bi svaki građanin imao po jedan glas, u drugom bi svaka od tri etničke skupine bila ravnopravno zastupljena, neovisno o broju pripadnika i pripadnica, a teritorijalna podjela bi počivala na ustroju od 5 ili 10 kantona, županija ili regija koje postoje bez umjetne podjele na Republiku Srpsku i Federaciju, bez ovih čudnih kantona i županija koje postoje.“  (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku