hamburger-icon

Kliker.info

Žarko Puhovski : Mora se napraviti popis svih žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije

Žarko Puhovski : Mora se napraviti popis svih žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije

13 Jula
06:47 2015

Puhovski7Predstavnik Koalicije za REKOM Žarko Puhovski izjavio je da se mora napraviti popis žrtava i nestalih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. To je, kako je rekao, jedan od osnovnih preduslova za normalizaciju odnosa u regionu.

– Naša osnovna ideja je da se umjesto licitiranja, gdje se potežu i često potpuno nesuvisli podaci o broju poginulih u Srebrenici, Bratuncu ili Vukovaru, napravi popis žrtava ratova na prostoru bivše Jugoslavije imenom i prezimenom, ako je to moguće datumom i mjestom pogibije ili nestanka, i napomenom o tome da li su se na tom području u to vrijeme vodile borbe – rekao je Puhovski za novosadski “Dnevnik”.

Ocijenio je da je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić “veoma dobro shvatio” da je upravo Srbiji važno da ustanovi gdje su ubijani ljudi srpske nacionalnosti ili srpski građani, jer je, s obzirom na to kako se rat odvijao, nemoguće da se to obavi unutar bilo koje postjugoslovenske države pojedinačno.

– Pri tome, REKOM se ni na koji način ne bi bavio time ko je odgovoran za počinjene ratne zločine i druga teška kršenja ljudskih prava, jer to je posao za sud – objasnio je Puhovski.

Ocijenio je da nijedno postjugoslovensko društvo nije spremno za suočavanje s prošlošću i dodao da je zato potrebno regionalno povezivanje između država, odnosno formiranje regionalne komisije za utvrđivanje činjenice o žrtvama (REKOM), za šta se već godinama zalažu nevladine organizacije okupljene u Koaliciji za REKOM.

– Nadam se da ćemo na kraju ipak nekako uspjeti da navedemo politička rukovodstva država nastalih na prostoru bivše SFRJ da shvate da je formiranje regionalne komisije, koja bi prikupila podatke i izradila popis svih žrtva i nestalih u ratovima, u njihovom interesu, a prije svega u interesu budućih generacija – naveo je Puhovski.

Prema njegovim riječima, to je ključno za normalan život na ovim prostorima, i to prije svega iz moralnih razloga, kako bi se “mitomanske priče” konačno uklonile iz javnog prostora, ma koliko političari rado njima manipulisali.

– Jer, političari su uvijek veoma racionalni i lako će se dogovoriti kada se o njihovim interesima radi, ali nama je važno ne samo pomirenje između zvaničnih Beograda i Zagreba ili Sarajeva, već pomirenje unutar naših društava kako bi ona mogla normalno živjeti sa svojom prošlošću – zaključio je Puhovski, za novosadski Dnevnik

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku