hamburger-icon

Kliker.info

Žarko Korać tvrdi : Korać: Dodik šalje pogrešne poruke o terorizmu

Žarko Korać tvrdi : Korać: Dodik šalje pogrešne poruke o terorizmu

08 Maja
16:52 2015

korac2Žarko Korać, profesor na beogradskom Filozofskom fakultetu, potpredsjednik Vlade Srbije u mandatu pokojnog Zorana Đinđića i donedavni potpredsjednik Skupštine Srbije, kaže u razgovoru za “Dnevni avaz” da istraga i legitimna borba protiv opasnosti terorizma u BiH, kao i bh. entitetu RS, ne bi smjele biti iskorištene za određene političke ciljeve, odnosno da se Evropi i Zapadu šalju posve sporne poruke.

A to, prema njegovom utisku, u ovom trenutku upravo žele RS i Milorad Dodik.Tako, upitan da prokomentira činjenicu da se pod krinkom istrage o potencijalnoj terorističkoj opasnosti prelazi mjera te da policija pretresa vrtiće, da se ljudi hapse zbog komentara na društvenim mrežama ili pukog isticanja zastava Republike BiH, Korać je kazao da je to pokušaj da se “neprestano šalje jedna poruka da ustvari BiH teško može opstati”.

“Ili da se skrene pažnja Zapadu da povede računa o Bosni, ali na jedan poseban način, da kontrolira islamski fundamentalizam, iako je, objektivno, tog ekstremizma bilo mnogo više sa srpske strane tokom protekle decenije, ili dvije, nego na bošnjačkoj. Realno, kada bi čovjek gledao šta se dešavalo, ekstremizam je više rezerviran za Srbe, kao i Hrvate, nego objektivno za Bošnjake”, tvrdi Korać.

Podsjeća da su Evropa i Zapad u strahu nakon terorističkih napada u Parizu, ili ranije u Bostonu i Njujorku, te da je na sceni pokušaj da se ta teza prenese na tlo Balkana kao opasnost, piše “Dnevni avaz”.

(Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku