hamburger-icon

Kliker.info

Zapad “neočekivano” dobio saveznike : Zbog ruske intervencije na Krimu oligarsi dnevno gube više od 13 milijardi $

Zapad “neočekivano” dobio saveznike : Zbog ruske intervencije na Krimu oligarsi dnevno gube više od 13 milijardi $

07 Marta
06:51 2014

plin21Koliko god se činilo da Rusija suvereno dobiva sraz s Ukrajinom na vojnom polju, definitivno ga gubi na onom drugom, podjednako važnom – financijskom. I ne samo Rusija nego i ruski oligarsi koji su samo u utorak, za koji su rađene posljednje analize, izgubili više od 13 milijardi američkih dolara.Zbog nestabilnosti uzrokovane invazijom na Krim i općom geopolitičkom nesigurnošću, strani su ulagači počeli bježati iz bilo kakvih investicija koje imaju veze s Rusijom. Indeks moskovske berze MICES za samo je jedan dan pao čak 10 posto, a rublja je na svojoj povijesno najnižoj vrijednosti u odnosu na euro i američki dolar. Čak su i dionice Gazproma u samo nekoliko dana izgubile 10 posto svoje vrijednosti.

– Ruska invazija podigla je rizik gospodarskog rasta i normalno je da se ulagači povlače s nesigurnog tržišta – kaže  za Večernji list   ekonomist Hrvoje Baričević . Ipak, ma koliko ovaj pad vrijednosti ruskih tvrtki bolio Putina i Kremlj, zasigurno još više boli najbogatije ruske oligarhe koji posredno, gubitkom vrijednosti svojih tvrtki, plaćaju rusku ekspanzionističku politiku. Najviše novca zasigurno gube Genadij Timčenko i Leonid Mihelson, suvlasnici energetske tvrtke Novatek, najvećeg ruskog proizvođača prirodnog plina nakon Gazproma. Samo u utorak njihova se imovina smanjila 18 posto, odnosno za 3,2 milijarde dolara. Na sličnim je mukama Vladimir Lisin, vlasnik čeličana Lipstek, koji je gotovo preko noći ostao bez 1,2 milijarde dolara jer su dionice njegove tvrtke na burzama potonule više od 7 posto.

Rusija nije samodovoljna

Istini za volju, financijske gubitke ne trpe samo Rusi nego i ukrajinski milijarderi, no na znatno nižoj razini. Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov čije se bogatstvo zasniva na ulaganjima u metalurgiju izgubio je oko 700 milijuna dolara. Nešto blaži financijski potresi osjetili su se i na burzama u Mađarskoj i Poljskoj, no ove dvije zemlje uvijek mogu, kao članice EU, računati na pomoć Zapada kako se kriza na njihovim berzama ne bi previše razmahala. Upravo je ovaj financijski potres koji je zahvatio Rusiju pokazatelj da Zapad ipak ima određena sredstva pritiska i specijalnog rata protiv Putinove samovolje i ekspanzionizma zasnovanog na tenkovima i vojnim trupama.

Dok je Sovjetski Savez pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka , u vrijeme invazije na Mađarsku i Čehoslovačku, bio gospodarski i financijski neovisan o zbivanjima na svjetskim financijskim tržištima, s Rusijom je situacija znatno drugačija. Rusija je potpuno integrirana u svjetsko tržište, što Zapadu daje barem djelomičnu mogućnost izjednačenja snaga na terenu. Nekoliko je ekonomskih poteza koje Zapad može povući, a koji bi Rusiju udarili više i bolnije od iskrcavanja divizije američkih marinaca u okolicu Sevastopolja.Moguće je prekinuti pregovore SAD-a s Rusijom o trgovinskim sporazumima, moguće je uvesti vize dužnosnicima i blokirati imovinu Rusije i pojedinih Rusa koja se nalazi na Zapadu. Moguće je i Rusiju potpuno izbaciti iz svjetskog bankarskog sustava, no ova bi mjera podjednako pogodila i Zapad.

Kako javlja Hina nova ukrajinska  vlast računa na oligarhe u suprostavljanju separatističkim prosvjednicima u rusofonim industrijskim regijama na istoku Ukrajine nakon što su izgubili kontrolu nad Krimom.Sergej Taruta (58) šef Industrijske unije Donbasa, čije je bogatstvo časopis Forbes procijenio na 600 milijuna dolara, postao je nedavno guverner regije Donjecka, uporišta svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča gdje traju nemiri nakon raspoređivanja ruskih snaga na Krimu krajem februara.Njegovo imenovanje podržava Rinat Ahmetov, najbogatiji Ukrajinac, koji je glavni financijaš Stranke regija Viktora Janukoviča.Vrlo utjecajan u Donjecku, Ahmetov je pozvao na očuvanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i ocijenio “neprihvatljivom” upotrebu sile izvana.

Igor Kolomojski (51) suvlasnik moćnog holdinga Privat (banke, metalurgija), jedan od čelnika ukrajinske židovske zajednice s 2,4 milijardi dolara, postao je guverner regije Dnjepropetrovska.”Oligarsima je u intersu sačuvati suverenitet Ukrajine. Pod Putinovom vlasti oni bi izgubili moć i svoje poslove”, objasnio je politički stručnjak Taras Berezovec, prenosi AFP.Čim su imenovani, dvojica milijardera su objasnila da su prihvatili mjesta guvernera kako bi se suprostavili planu Moskve da zauzme jug i istok Ukrajine.”Separatizam neće proći kroz Dnjepropretrovsk”, izjavio je Kolomojski.”Putin nije normalan, poludio je tokom svoje misije uspostave ruskog carstva. To bi moglo izazvati katastrofu na svjetskoj razini”, naglasio je Kolomojski kojeg je ruski predsjednik nazvao “smećem i ništarijom”. (Kliker.info)

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku