hamburger-icon

Kliker.info

Zamjenik šerifa u Portlandu : Bosanac Anel Cerić dobio priznanje jer je spasio život nevinom zatvoreniku !

Zamjenik šerifa u Portlandu : Bosanac Anel Cerić dobio priznanje jer je spasio život nevinom zatvoreniku !

13 Aprila
07:23 2015

AnelC1Policajac iz Portlanda Anel Cerić, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, i njegov kolega Lonny Keller dobili su “Lifesaving medal” kao priznanje što su jednom zatvoreniku spasili život.

Objesio se o čaršaf

Kako je za “Avazov” portal ispričao Fikret, otac 28-godišnjeg Anela, momak pritvoren u ćeliji u policijskoj stanici 12. oktobra prošle godine objesio se o čaršaf, što je vidio Keller i prerezao čaršaf, no, zatvorenik nije disao, a niko od prisutnih policajaca nije bio siguran šta trebaju uraditi.

– Anel je čuo viku i pružio umjetno disanje i masažu srca zatvoreniku. Momak je reanimiran i odvezen u bolnicu gdje se oporavio – kazao je Fikret.

 

Dodaje da je u ovom slučaju presudno bilo to što je Anel završio školu za traumatologiju te je ranije radio u hitnoj pomoći.

– Pet godina je radio u hitnoj pomoći, a uporedo je išao u policijsku akademiju. Do 21. godine volontirao je u policiji kao rezervni policajac. Prije tri godine počeo je raditi kao zamjenik šerifa – pojasnio je za “Avazov” portal Fikret.Ono što je posebno značajno u ovom slučaju je što se istragom dokazala nevinost momka koji je sebi planirao oduzeti život.

Roditelji i sunarodnjaci ponosni

Anelova prisebnost u datom trenutku nije prošla neprimjećeno, te je, zajedno sa Kellerom, dobio priznanje za herojski akt. Tokom ceremonije dodjele priznanja, podšerif policije u Portlandu Jeff Mori istakao je Anelovu prisebnost.

– Spasili su život ovog momku, to je bilo nevjerovatno – rekao je Mori na ceremoniji, a što su prenijeli i mediji u SAD-u.

Ipak, sam Anel ne želi puno pričati o svom djelu, jer je, kako kaže Fikret, u hitnoj pomoći redovno spašavao živote.Spasivši život Anel je učinio ponosnim, ne samo svoje roditelje i kolege, već i ostale Bošnjake u Portlandu kojih ima oko 2.000.

Čuvari tradicije

U Portlandu, savezna država Oregon, ima oko 2.000 Bošnjaka, a prošle godine su otvorili i svoju džamiju.Kako kaže Fikret, poznat u među zemljacima u tom gradu pod nadimkom Dido, imaju i svoju školu bosanskog jezika, folklora, te mekteb u kojem i on predaje.

 

Fikret priča da je džemat ono što ih povezuje, te da čuvaju tradiciju i isključivo prate bosanske televizije i medije.Porodica Cerić porijeklom je iz Prijedora, a u BiH redovno dolaze. S obzirom da je nedavno otišao u penziju, Fikret se nada da će ove godine moći ostati tri mjeseca u BiH.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku