hamburger-icon

Kliker.info

Zamjenik načelnika Vrhovne komande Armije RBiH : U 78 godini u Sarajevu preminuo general Stjepan Šiber

Zamjenik načelnika Vrhovne komande Armije RBiH : U 78 godini u Sarajevu preminuo general Stjepan Šiber

25 Augusta
15:35 2016

Stjepan_SiberPenzionisani general Armije Republike Bosne i Hercegovine Stjepan Šiber preminuo je danas u Sarajevu u 78. godini života.Ovu tužnu vijest, za Radiosarajevo  potvrdili su članovi njegove porodice.

Stjepan Šiber je rođen 20. juna 1938. godine u Gradačcu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega odlazi u Ljubljanu gdje završava Vojnu akademiju. Potom postaje aktivni oficir JNA, koji je kroz niz unapređenja, 1992. godine došao do čina pukovnika JNA.

U aprilu 1992, sa početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, Stjepan Šiber se stavlja na raspolaganje Republici Bosni i Hercegovini čiji organi ga postavljaju za zamjenika načelnika/komandanta Štaba Vrhovne komande Armije RBiH.

Šibera 1993.godine Predsjedništvo RBiH unaprijeđuje u čin generala Arije RBiH te ga šalje u diplomatiju kao vojnog atašea u Švicarskoj.

Stjepan Šiber ostaće upamćen kao dio multinacionalnog rukovodstva Armije Republike BiH (Sefer Halilović, Jovan Divjak, Stjepan Šiber) koje je u potpunosti egzistiralo do kraja 1993.godine.Informacije o komemoraciji i sahrani generala Šibera bit će saopćene naknadno.

(Kliker.info-Radiosarajevo)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - SLAVA
    puka 59 - SLAVA 25 Augusta, 21:41

    VETERANI 317 SBBR GRADA HEROJA SA VRATA BOSNE ĆE SE VIJEĆNO SIJEĆATI NAŠEG GENERALA .POSEBNO U VRIJEME OFANZIVE NA PROZOR GDJE JE BIO SA NAMA U STALNOJ RADIO VEZNOJ KOMUNIKACIJI .POZDRAV DOMOVINI I NEKA MU JE VIJEĆNA SLAVA I HVALA .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku