hamburger-icon

Kliker.info

Zamjenik komandanta bh. mirotvoraca pobjegao s njemačkim civilima!

Zamjenik komandanta bh. mirotvoraca pobjegao s njemačkim civilima!

22 Decembra
05:45 2013
Svih 25 policajaca i policajki iz Bosne i Hercegovine koji se trenutno nalaze u Južnom Sudanu i učestvuju u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u toj zemlji, zdravi su i na sigurnim mjestima, iako je sigurnosna situacija u toj zemlji pogoršana, rekao je pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju Samir Rizvo, prenosi Anadolu Agency (AA).Od početka oružanih sukoba u Južnom Sudanu u ponedjeljak, kako je naglasio Rizvo na konferenciji za novinare, Ministarstvo sigurnosti BiH dobija redovno izvještaje od zamjenika rukovodioca kontigenta. On je dodao da su svi pripadnici bh. kontigenta u Južnom Sudanu odmah evakuisani u baze UN-a, te da su svi zdravi. Kako je naglasio Rizvo, sigurnosna situacija u Južnom Sudanu se od ponedjeljka do danas povremeno usložnjavala, a posebno u sjevernim dijelovima zemlje, gdje je danas eskalirala.

"Najugroženija područja su sjeverni dijelovi i glavni grad Juba, gdje mi imamo pet policajaca i četiri policajke. Na sjeveru imamo jednog policajca i jednu policajku u Bentiju, i u gradu Boru jednog policajca. Ostali nisu ugroženi, jer se nalaze u dijelovima Južnog Sudana gdje još nisu pokrenuti sukobi. Prema posljednjem vanrednom izvještaju, svi policajci i policajke su živi, zdravi i na sigurnim mjestima, i u toku je evakuacija jednog iz Bora prema Jubi. Iz Bentija je policajka evakuisana, a policajac je ostao, jer je bio na dužnosti tim-lidera na tom mjestu", rekao je Rizvo.Ministarstvo sigurnosti BiH je zbog velikog interesovanja porodica i prijatelja članova bh. kontigenta u Južnom Sudanu, odlučilo da javnost upozna sa situacijom i stanjem bh. policajaca u toj afričkoj zemlji.Prema Rizvinim riječima, UN još uvijek nije donio odluku da se misija evakuiše iz te zemlje, te da je za sutra zakazan sastanak u štabu misije u Jubi sa svim komandantima nacionalnih kontigenata u okviru misije, nakon čega će i Ministarstvo sigurnosti BiH imati više informacija.

Policajci iz BiH od 2006. godine učestvuju u mirovnoj misiji u Sudanu, koja je 2011. tranformisana u Južni Sudan, jer je te godine taj dio dobio nezavisnost.Rizvo je kazao da trenutna misija u Južnom Sudanu broji 36 službenika iz BiH, od kojih je njih 25 trenutno u zemlji, dok su ostali na odustsvu u BiH ili su odsutni iz drugih opravdanih razloga.Iz Ministarstva sigurnosti BiH saopćili su da je zamjenik komandanta bh. kontigenta Mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu Edvin Kutlovac, zajedno sa još jednim holandskim policijskim oficirom, samovoljno napustio Južni Sudan, na način da je ušao u avion koji je Vlada Njemačke poslala po svoje civile."Odlukom komandanta bh. kontigenta Zlatana Mitića, koji se sa redovnog odmora sutra vraća da preuzme svoju funkciju, za vršioca dužnosti zamjenika komandanta određen je Ale Šiljdedić. Ovakav rasplet događaja nije uzrokovao nikakvu dodatnu nesigurnost bh. pripadnika Mirovne misije UN-a u Južnom Sudanu", navodi se u saopćenju. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku