hamburger-icon

Kliker.info

Žalbeno vijeće Haškog kaznenog suda donijelo odluku : Vojislav Šešelj mora nazad u Hag

Žalbeno vijeće Haškog kaznenog suda donijelo odluku : Vojislav Šešelj mora nazad u Hag

30 Marta
12:49 2015

seselj72Žalbeno vijeće Haškog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) usvojilo je žalbu tužilaštva na privremeno puštanje na slobodu vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja i naredilo njegov povratak u haški pritvor.Žalbeni suci su odlučili da se Šešelja iz Beograda transportira u Den Haag i zakaže sjednica na kojoj će se saslušati predstavnici nizozemske i srbijanske vlade kako bi se dogovorili uvjeti mogućeg daljnjeg puštanja optuženog na privremeno.

S druge strane, lider Srpske radikalne stranke (SRS) izjavio je da ga ne interesuje odluka Žalbenog veća.

“Ja sam Haški tribunal pobedio. Oni su me protivpravno tamo držali 12 godina. Prekršili su moje pravo na suđenje u razumnom roku i uopšte me to ne interesuje”, rekao je Šešelj.

Šešelj tvrdi i da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu “probati da ospori zahtev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena”.

“Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse”, naveo je vođa radikala.

U žalbenoj odluci stoji kako je cilj uvjeta privremenog puštanja – osigurati pojavljivanje optuženog na Haškom sudu kada to bude naloženo, kao i zaštititi druge (svjedoke i žrtve) – a što je Šešelj u svojim javnim istupima doveo u pitanje.

„S obzirom na prirodu Šešeljevih izjava da se neće vratiti na sud, Žalbeno vijeće nalazi da ni jedno razumno (sudsko) Vijeće može ostati zadovoljno u vezi ispunjenja prvog od dva uvjeta (pravila privremenog puštanja)“, stoji u odluci (drugostupanjskog) Žalbenog vijeća.

Žalbeni suci su istaknuli da moć privremenog puštanja Šešelja i dalje ostaje u rukama Raspravnog vijeća, ali i naglasilo da se prvo moraju dogovoriti uvjeti s nizozemskim i srbijanskim vlastima, kao i procjeniti – jesu li uvjeti privremenog ispunjeni prema pravilima suda.

Podsjetimo, Šešelj je u haškom pritvoru boravio od 2003. godine, kada se dobrovoljno predao sudu nakon optužnice, a potkraj prošle godine je pušten na privremeno – iz humanitarnih razloga zbog karcinoma.

Nakon niza njegovih javnih istupa po povratku u Beograd, tužiteljstvo je podnijelo zahtjev za ukidanje odluke o privremenom, no Raspravno vijeće ga je odbilo pa je u siječnju ove godine uslijedila i žalba koja je na kraju i prihvaćena od strane Žalbenog vijeća.

Prema stavu haškog tužilaštva – prilikom odlučivanja o zahtjevu optužbe za povratkom Šešelja u haški pritvor – suci iz Raspravnog vijeća nisu uzeli izjave Šešelja uopće u obzir pa je od Žalbenog vijeća zatraženo da to učini.

Podsjetimo, Šešelj je javnim istupima izazvao reakcije udruženja žrtava, kao i hrvatske diplomacije čiji su dužnosnici uputili niz protesta na međunarodne adrese zbog puštanja optuženika po zapovjednoj odgovornosti zbog zločina dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Vojvodini (1991-1993).

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku