hamburger-icon

Kliker.info

Zahtjev za preustroj BiH: Na samitu NATO-a u Varšavi SAD će tražiti organiziranje međunarodne konferencije Dejton 2 !

Zahtjev za preustroj BiH: Na samitu NATO-a u Varšavi SAD će tražiti organiziranje međunarodne konferencije Dejton 2 !

01 Juna
22:58 2016

kongresnoga2Sjedinjene Američke Države mogle bi na predstojećem samitu NATO-a, koji se u julu održava u Varšavi, tražiti organiziranje međunarodne konferencije Dejton 2, na kojoj bi došlo do promjene Ustava BiH. Kako otkriva “Avaz”, upravo ovaj zahtjev sročen je u američkom Nacionalnom zakonu o odbrani, a koji se trenutno nalazi u proceduri Kongresa. Naime, ovaj akt, kojim se određuju godišnji budžet te rashodi u sektoru odbrane SAD, prije nekoliko dana prošao je Predstavnički dom SAD, a trenutno je zaprimljen u Senatu, gdje se očekuje nastavak procedure prije nego što definitivno stupi na snagu.

U Nacionalnom zakonu o odbrani jedno poglavlje posvećeno je predstojećem NATO samitu, a u njemu se određuju zahtjevi koje bi, prema zahtjevima Kongresa, iznijeli predstavnici SAD na ovom samitu.Kada je riječ o našoj državi, eksplicitno se ne navodi podrška aktiviranju Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO-u, ali se ide više koraka dalje te se traži promjena Ustava!

– Razmišljanje Kongresa jeste da bi SAD na samitu u Varšavi trebale podržati ulazak Crne Gore, nastaviti raditi sa zemljama koje žele postati članice da bi ih pripremili, podržati MAP za Gruziju, ohrabriti Makedoniju i Grčku da riješe spor oko imena i tražiti Dejton 2 kao sporazum koji bi riješio ustavna pitanja u BiH – navodi se eksplicitno, između ostalog, u ovom zakonodavnom aktu.

Međutim, da ovaj čin u američkom Kongresu ne čudi govori činjenica da je grupa od 16 američkih kongresmena, među kojima ima demokrata i republikanaca, još krajem prošle godine u proceduru uputila zahtjev za novu rezoluciju o BiH, u kojoj se, također, međunarodna zajednica poziva da organizira tzv. Dejton 2.

Predlagač rezolucije je upravo kongresmen iz Dejtona Michael Turner, koji je u posljednje vrijeme bio veoma angažiran u regionu, a koji trenutno obavlja i funkciju predsjednika Parlamentarne skupštine Sjevernoatlantskog saveza (NATO).Povod za zahtjev za Dejton 2 tada je bila 20. godišnjica Dejtonskog mirovnog sporazuma. Diplomati uključeni u ovaj proces tvrde da bi upravo Turner isti zahtjev, verificiran u Nacionalnom zakonu te u potpunosti odobren od Kongresa, trebao iznijeti u Varšavi na samitu NATO-a i time, praktično, na svjetskoj političkoj sceni tražiti korjenite promjene u ustroju BiH.

Inače, u ovom federalnom zakonu pozdravlja se priključenje Crne Gore NATO-u te se, što je znakovito, traži nastavak podrške zemljama aspirantima za ulazak u Alijansu. Tako je, između ostalog, za Kosovo zatražena podrška za ulazak ove države u program Partnerstvo za mir.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku