hamburger-icon

Kliker.info

Zahtjev Nihada Čolpe : EU treba da osudi rasističko postupanje Hrvatske

Zahtjev Nihada Čolpe : EU treba da osudi rasističko postupanje Hrvatske

04 Decembra
21:26 2019
Hapšenje studenata iz Nigerije u Zagrebu samo zato što su tamnije boje kože je rasizam i rasno profiliranje najgore vrste koje je djelo države članice Europske unije, kazao je za Vijesti.ba predsjednik Građanskog saveza i zastupnik u Parlamentu FBiH Nihad Čolpa.

“Prebacivanje nigerijskih studenata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu bez odobrenja granične policije BiH nije samo incident, već je i uvreda bez presedana za našu zemlju, povrijeđivanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i gaženje ljudskog dostojanstva na europskom tlu”, smatra Čolpa.  

On dodaje da se nivo drskosti hrvatskih vlasti prema ljudskim bićima tamnije boje kože, koji su većinom pobjegli od nevolje, najbolje ogleda u tome da policija Hrvatske svaki dan prebacuje krvavih nogu, isprebijane i gladne migrante na tlo BiH.

“Nakon posljednjih skandala Hrvatska nikoga više ne može pozivati na red, jer kontinuirano krše sve postulate i vrijednosti na kojima počiva moderna Europa. Zvanični Zagreb sebe smatra naprednijim u odnosu na ostale balkanske države, dok istovremeno propagiraju i njeguju prakse koje su poražene u Drugom svjetskom ratu”, kaže zastupnik Čolpa.

On dodaje kako je Hrvatska pravno dio Europske unije, a moralno i europska i međunarodna sramota.

“Nakon svega što su uradili i rade BiH nisu se udostojili da pošalju objašnjenje. Takav odnos najbolje govori o namjerama i licemjerju Hrvatske prema BiH”, zaključio je Nihad Čolpa .

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku