hamburger-icon

Kliker.info

Zabrana napuštanja mjesta boravišta : Pripadnici HVO-a uhapšeni u Orašju pušteni iz pritvora

Zabrana napuštanja mjesta boravišta : Pripadnici HVO-a uhapšeni u Orašju pušteni iz pritvora

30 Novembra
15:54 2016

djuroOdlukom Suda Bosne i Hercegovine odbijen je prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora desotorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) koji su krajem oktobra uhapšeni na području Orašja, saopćeno je iz Suda BiH.

Uhapšeni su u pritvoru bili od 2. novembra, a  Sud je donio drugačiju odluku jer su ocijenili da tvrdnje Tužilaštva nisu osnovane. U prijedlogu za produženje pritvora navedena je mogućnost bjegstva zbog posjedovanja dvojnog državljanstva i utjecaja na svjedoke.

Izrečena je zabrana napuštanja mjesta boravišta (uz obavezu ovlaštenih službenih osoba da najmanje dva puta dnevno, nasumice, kontrolišu da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama) i zabrana putovanja (uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu izdavanja novih putnih isprava te zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice).

Također, izrečena je i zabrana sastajanja s određenim osobama, međusobno kontaktiranje na bilo koji način, te kontaktiranje sa saizvršiocima, svjedocima Tužilaštva BiH, kao i približavanje njima na udaljenosti od 100 metara. Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Po nalogu Tužilaštva krajem oktobra uhapšeni su: Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stijepo Đurić. Uhapsili su ih pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku