hamburger-icon

Kliker.info

Za učiteljicu Lejlu Smailagić zatvorena sva vrata: Niko neće da zaposli dijete bez roditelja

Za učiteljicu Lejlu Smailagić zatvorena sva vrata: Niko neće da zaposli dijete bez roditelja

18 Oktobra
23:22 2014

Lejlasmail6U 29 godina života Lejla Smailagić je preživjela što malo ko preživi i za 100 godina. U ratu je ostala bez oca koji je bio pripadnik Armije BiH. Poslije rata joj je preminula majka, a ona je ostala živjeti sa djedom.Uprkos svim nedaćama koje su je lomile, ustajala je, dizala glavu i koračala naprijed. Uspješno je završila Srednju medicinsku školu. Upisala je i završila Pedagoški fakultet, a zatim i obavila pripravnički staž.

Zakazale institucije

Položila je Lejla i stručni ispit, sve što je trebala i mogla, sve što se očekivalo od nje uspješno je završila, a kada je došao red da bude i nagrađena za sav trud i zalaganje, da konačno dobije posao i počne živjeti od svoga rada, sve institucije su zakazale. Lejla Smailagić, dijete bez roditelja, vrijedna, pametna, obrazovana, ozbiljna djevojka, samo u prošlom mjesecu dobila je 22 odbijenice.

– Otkako mi je djed preminuo, živim kod amidže. Međutim, i amidža ima dvoje djece i suprugu, a samo on radi. Vrlo mi je teško, jer im ne mogu pomoći, a željela bih raditi i imati svoj dinar. Predavala sam aplikacije i prijavljivala se na razne pozicije, u škole, vrtiće, igraonice, trgovine, hotele, ali nigdje nisam dobila posao. Radila sam u nekoliko navrata u školama na zamjeni, ali to traje po nekoliko mjeseci i opet se sve vraća na početak, priča nam Lejla i naglašava kako je i Pravilnik o zapošljavanju prosvjetnih radnika dao prednost djeci bez roditelja samo ako dođu među prvih troje, a ona, s obzirom na kratak radni staž, ne može doći tako visoko na tabeli.

Kome pokucati

Lejla Smailagić je ostala bez primanja kada je napunila 25 godina i živi od dobre volje amidže, njegove porodice i rijetkih prijatelja. Njena jedina želja je naći posao i sama krenuti kroz život koji je od rođenja nimalo nije mazio.

– Obraćala sam se Općini Ilidža, gdje i živim, i dobila sam jednokratnu pomoć, a za eventualno zapošljavanje su mi rekli da nisu nadležni. Na isti način su se ogradili i Federalno i Kantonalno ministarstvo obrazovanja, koji su mi također odgovorili da nisu nadležni. Zaista ne znam više na koja vrata da pokucam, razočarana je Lejla.

Ova diplomirana nastavnica razredne nastave zna i engleski jezik, vrlo je komunikativna i sposobna. Ukoliko joj neko može ponuditi bilo kakav posao, može je kontaktirati na broj mobitela 062/452-346062/452-346.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku