hamburger-icon

Kliker.info

Za ne povjerovati : Još niko Vijeću ministara nije uputio inicijativu da 11. juli bude Dan žalosti u BiH

Za ne povjerovati : Još niko Vijeću ministara nije uputio inicijativu da 11. juli bude Dan žalosti u BiH

08 Jula
00:42 2014

nisan12U Ured predsjedatelja Vijeća ministara BiH do danas u podne nije stigla zvanična inicijativa da se na sutrašnjoj sjednici, 8. jula donese odluka da se 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava proglasi kao dan žalosti u Bosni i Hercegovini, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Amela Mulavdić, savjetnica za informiranje u Uredu predsjedatelja Vijeća ministara BiH.Ona je istakla kako da bi se inicijativa pojavila na sutrašnjoj sjdnici Vijeća ministara BiH treba da bude upućena u pismenom obliku.

“Inicijativu je moguće uputiti posredstvom Generalnog tajništva Vijeća ministara BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice kao resornog, ali do sada u Ured predsjedatelja nije ništa stiglo”, istakla je Mulavdić.Ni u Generalno tajništvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine do petka, kako je ranije potvrdio za AA Zvonimir Kutleša, generalni tajnik Vijeća ministara BiH, nije pristigla inicijativa da se 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava proglasi kao dan žalosti u Bosni i Hercegovini.Do sada je Vijeće ministara BiH u više navrata donosilo takve odluke to u vijeme kada su predsjedavajući Vijeća ministara BiH bili Nikola Špirić i Adnan Terzić. Prošlogodišnja inicijativa Sadika Ahmetovića da 11. juli bude Dan žalosti u BiH nije prihvaćena.

„Imajući u vidu da je povodom godišnjice genocida u Srebrenici, 11. juli proglašen Danom žalosti samo u jednom entitetu – Federaciji Bosne i Hercegovine, predlažem da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, u toku dana, održi telefonsku sjednicu i proglasi Dan žalosti na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Dostojanstveno obilježavanje godišnjice genocida i prisjećanje na 11. juli je moralna obaveza prema žrtvama, ali vjerujemo i put ka istinskom pomirenju na ovim prostorima”, naveo je tada u obrazloženju.Vlada Federacije BiH na sjednici 2. jula ove godine donijela je odluku da se 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava proglasi kao dan žalosti u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku