hamburger-icon

Kliker.info

Za najmanje mašine na svijetu : Nobelovu nagradu za hemiju dobili Sauvage, Stoddart i Feringa

Za najmanje mašine na svijetu : Nobelovu nagradu za hemiju dobili Sauvage, Stoddart i Feringa

06 Oktobra
06:59 2016

hemijanobel3Ovogodišnju Nobelovu nagradu za hemiju dobili su naučnici Jean-Pierre Sauvage iz Francuske, Fraser Stoddart iz Velike Britanije i Bernard Feringa iz Holandije, za razvoj molekularnih mašina, najmanjih mašina na svijetu, javlja Anadolu Agency (AA).

Trojica naučnika će podijeliti nagradu od osam miliona švedskih kruna, odnosno oko 830.000 eura za projektovanje i sintezu mašina koje su na molekularnoj razini, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

“Oni su razvili molekule sa pokretima koji se mogu kontrolisati i koji mogu da izvrše određeni zadatak kada se doda energija. Ove molekularne mašine će vjerovatno koristiti u razvoju stvari, kao što su novi materijali, senzori i sistemi za skladištenje energije”, navodi se u saopštenju.

Ovo je posljednje ovogodišnje naučno priznanje. Japanski molekularni biolog Joshinori Ohsumi ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za medicinu, za istraživanja autofagije, ključnog mehanizma za obnovu ćelija, starenje i reakciju organizma na glad i infekcije. Nagradu za fiziku dobili su britanski naučnici David J. Thouless, F. Duncan M. Haldane i J. Michael Kosterltz za teoretska otkrića u kvantnoj fizici, odnosno topološku tranziciju.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir biće objavljen u petak, dok će dobitnici za ekonomiju i književnosti biti poznati naredne sedmice.Naučnici će diplomu i medalju dobiti 10. decembra, dana kada se obilježava godišnjica smrti Alfreda Nobela.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku