hamburger-icon

Kliker.info

Yanis Varoufakis, bivši grčki ministar financija i svjetska ljevičarska zvijezda :Angela Merkel nikada nije imala europsku viziju

Yanis Varoufakis, bivši grčki ministar financija i svjetska ljevičarska zvijezda :Angela Merkel nikada nije imala europsku viziju

28 Septembra
04:54 2020

Bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis za DW kaže da je kancelarka Angela Merkel propustila veliku šansu Europu povesti u pravcu federacije. Prijelomni trenutak je, smatra, bila kriza eura.

„Nedostajat će mi Angela Merkel“, kaže za DW Yanis Varoufakis, bivši grčki ministar financija i svjetska ljevičarska zvijezda.

„Znate, ona je politički protivnik. Mislim da je nanijela mnogo štete europskoj ideji na dugi rok, ali tko god da dođe poslije nje, sigurno neće biti bolji. Zato se veoma plašim da ću za godinu, dvije ili deset uhvatiti sebe kako mislim: Bože, nedostaje mi Angela!“, rekao je Varoufakis u prvoj epizodi podcasta DW na engleskom jeziku „Merkel's last dance“, posvećenog analizi ere Angele Merkel.

Angela Merkel i bivši grčki premijer Alexis Tsipras

Bez europske vizije – Angela Merkel i bivši grčki premijer Alexis Tsipras

Merkel je odavno najavila da će se povući iz politike po završetku ovog, svog četvrtog, mandata na mjestu kancelarke. Naredni parlamentarni izbori u Njemačkoj su na jesen sljedeće godine.

Varoufakis spada u najžešće kritičare Angele Merkel. On je svega nekoliko mjeseci 2015. godine bio ministar financija ljevičarske vlade u Grčkoj, tijekom teške financijske krize koja je pogodila zemlju.

On je nazvao krizu eura prijelomnim momentom u povijesti kada je trebalo napraviti veliki korak naprijed. „Angela Merkel je iznevjerila i nas i Nijemce i Europljane i svoje naslijeđe jer je imala konzervativni pristup u shvaćanju svojih političkih mogućnosti. Vjerovala je da je imala manje moći kao kancelarka Njemačke, nego što je zapravo imala.“

Varoufakis smatra da je najveća greška Angele Merkel to što se najkasnije od krize eura nije zalagala za tijesno povezanu, federalnu Europu. „U proteklih dvadeset godina od Merkel nisam vidio ništa što bi ličilo na europsku viziju“, rekao je on.

Na pitanje DW, koga bi volio da vidi kao kancelara, Varoufakis je iznenađujuće izabrao predsjednika njemačkog parlamenta Bundestaga Wolfganga Schäublea, ranijeg njemačkog ministra financija s kojim je imao žestoke okršaje tokom krize eura.

Varoufakis i Schäuble - politiöki protivnici

Varoufakis i Schäuble – politički protivnici

„Premda je njegovo razumijevanje europskog kapitalizma ozbiljno pogrešno, a njegova vizija Europe i posebno privrženost mjerama štednje su katastrofalni, Schäuble bi kao kancelar mnogo ranije prisilio Europu da se odredi prema ideji federacije“, dodao je Varoufakis.

(Kliker.info-DW)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Nemoj danas
    Nemoj danas 28 Septembra, 09:44

    A sta ces ti klosaru i grcki lazove nekome reci. Ko laze taj ce sve sto ne valja uraditi. A ti si lagao skoro ko Vucic

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku