hamburger-icon

Kliker.info

WP : Amerika nije sigurnija nego 2001. iako milijun agenata prati teroriste

WP : Amerika nije sigurnija nego 2001. iako milijun agenata prati teroriste

20 Jula
03:12 2010

Dvije godine istraživački dvojac Washington Posta prikupljao je podatke o tome do kojih je razmjera od 11. septembra 2001. do danas narastao broj obavještajnih agencija u SAD-u, a ono što su objavili za nacionalnu je sigurnost porazno. O obrani SAD-a od terorizma iz ostatka svijeta danas se brine 1271 vladina te još 1931 privatna organizacija s brojem službenika koji Washington Post procjenjuje na čak 854.000. Eksplodirali su i troškovi obavještajnog aparata – čak 75 milijardi dolara u 2009. ili dva i pol puta više nego uoči terorističkog napada na New York 2001. Za naciju kojoj je u jednom napadu pobijeno oko 3000 građana to ne bi bilo previše da se masovno osnivanje novih agencija nije pokazalo – potpuno promašenim.

Ne stižu ni potrošiti novac               Washington Post navodi da mnoge agencije obavljaju potpuno isti posao. Protok novca za terorističke organizacije, primjerice, prati čak 51 federalna i vojna agencija u 15 gradova, a nevjerojatnu količinu podataka nema tko ni obraditi. Problem je to što u ministarstvu obrane, koje nadgleda dvije trećine programa, iz sigurnosnih razloga samo šačica šefova ima ovlasti uopće znati za njih. Nakon napada 2001., tijekom Bushovih mandata osnovane su ili bitno povećane 263 agencije, samo u Washingtonu sagrađena su 33 bloka zgrada za obavještajne agencije, a Kongres je odobravao desetke milijardi dolara izvan budžeta, što obavještajci nisu stizali potrošiti.

Frustrirani ministar                             Dnevno se prikupi 1,7 milijardi e-mailova i telefonskih razgovora koji se ne stignu obraditi. Ministar obrane Robert Gates prošle je sedmice opisao kako je svojedobno kao supervizor odveden u malu prostoriju gdje su mu predočavani jedan za drugim brojni programi koji se ne bi dali pregledati tijekom jednog života, dok nije zavikao: “Prestanite!”

 O teroristima sve znaju, a oni im ipak djeluju ‘pred nosom’                Bitni podaci izmiču pozornosti u inflaciji podataka i izostanku jasno podijeljene odgovornosti. Tako se dogodilo da bojnik Nidal Malik Hasan pobije 13 ljudi u bazi u Fort Hoodu iako je postojalo mnoštvo dokaza da je u kontaktu s radikalnim klerikom u Jemenu, a pri božićnom pokušaju rušenja aviona nad Detroitom mladog Nigerijca Umara Faruka Abdulmutallaba morao je putnik sprečavati da ne raznese avion eksplozivom iako su i mladićev otac i obavještajci upozoravali na namjere mladića. (Kliker.info-VL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku