hamburger-icon

Kliker.info

Wolfgang Sobotka, ministar unutrašnjih poslova Austrije : Islamska zajednice u BiH, koja je okrenula leđa od radikalnog islama, predivan primjer za cijelu Evropu

Wolfgang Sobotka, ministar unutrašnjih poslova Austrije : Islamska zajednice u BiH, koja je okrenula leđa od radikalnog islama, predivan primjer za cijelu Evropu

08 Aprila
07:46 2017

Wolfgang Sobotka, ministar unutrašnjih poslova Austrije, na konferenciji “Oblikovanje naše zajedničke budućnosti” u Sarajevu, kazao je  da je Islamska zajednice u BiH, koja je okrenula leđa od radikalnog islama, predivan primjer za cijelu Evropu.

“Pitanje evropskog islama, ne samo sa tačke gledišta drugih vjerskih zajednica, nego i sa ateističkog pristupa, je važno, jer biće potrebno da islamska vjerska zajednica objasni i prikaže svoju vjeru i naravno da se ogradi od radikalizma.

BIH je jedan predivan primjer, gdje stoljećima živi evropski islam. Jutros sam od kolege čuo kako je Islamska zajednica BiH okrenula leđa od radikalnog islama, što je pravi primjer za Evropu.

S druge strane u samoj IZ su prikazali da vjera nije instrument za provođenje terora i rata.

Mislim da će to biti težište našeg predsjedavanje Evropskom unijom 2018., da prikažemo tu toleranciju koja ovdje vlada. Potrebno je da napravimo nacrt modela koji će se suprotstaviti terorizmu i opasnostima”, naglasio je Sobotka.

Prema njegovom mišljenju, s terorizmom se potrebno boriti u njegovom korijenu, kako bi društvo koje je naslijeđeno od predaka, mogli ponuditi mladima.

“Ovo je nasljedna konferencija nakon one u Beču 2015., a to je bio početak. Razmišljali smo kako da se borimo protiv tog fenomena.

Što se tiče policijskog rada danas jasno je da moramo izvršiti preventivni rad kako bi to djelovanje terorizma mogli spriječiti.

Trebamo oblikovati društvo kako bi imali pozitivan život. Mislim da se za održavanje ove konferencije nije moglo izabrati bolje mjesto od Sarajeva.

Baš za Evropsku uniju, a pogotovo za Austriju je značajno da po pitanju sigurnosti i borbe protiv terorizma, da BiH i države iz regiona intenzivno uključimo u tu borbu”, smatra Sobotka.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova kaže da je sa BiH bilateralno urađeno dosta toga, što može predstavljati dobar početak kako bi se djelovalo protiv terorizma i organizovanog kriminala.

“Sa sigurnošću su nam potrebni najbolji standardi kako bi došli dobri rezultati. Bitna je razmjena DNK podataka, otisci prstiju, da imamo sistem koji je za cijelu Evropu isti, kako bi policija mogla raditi svoj posao.

Težimo sa svim našim evropskim partnerima boljoj saradnji s državama na Balkanu.

Prevencija je vrlo bitno polje, sam policijski rad neće biti dovoljno efikasan bez toga.

Obrazovanje, školovanje, obučavanje policijskih struktura da na samom početku mogu prepoznati terorizam. Prevencija na društvenim mrežama da se govor mržnje prepozna.

Na ovoj konferenciji bitna tema je zajedničko razumijevanje naših glavnih životnih vrijednosti. Ako stvorimo mogućnost da se te osnovne vrijednosti u cijeloj Evropi razumiju, žive, .

primjenjuju i sprovode možemo pozitivno oblikovati društvo”, smatra Sobotka.

BiH i Republika Austrija organizovali su u Sarajevu konferenciju ministara unutrašnjih i vanjskih poslova pod nazivom “Oblikovanje naše zajedničke budućnosti”.

Skup je nastavak aktivnosti s konferencije održane u martu 2015. u Beču i usvojene Bečke deklaracije – Borba protiv nasilnog ekstremizma i terorizma.

Cilj konferencije je da se analiziraju mjere koje su poduzimane u protekle dvije godine, te planiranje budućih koraka u borbi protiv terorizma i radikalizma.

Na konferenciji učestvuju predstavnici 13 zemlja iz regiona i Evropske unije, te EUROPOL-a, OSCE-a, nevladinog sektora, akademske zajednice i mladih.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku